Змiст:
В останні роки рідкі комплексні добрива (РКД), з досвіду країн Європейського Союзу та Північної Америки, стали широко застосовуватися і в Україні. На вітчизняному ринку дана лінійка препаратів представлена ​​продукцією провідної компанії "РЕАКОМ". Затребуваність РКД обумовлена ​​кліматичними особливостями, зокрема, періодичними посухами, від яких грунти страждають нестачею вологи. У зв'язку з цим використання гранульованих добрив для підвищення врожайності сільськогосподарських культур виявляється неефективним.

Застосування комплексних добрив в рідкій формі - найефективніший і найдешевший спосіб забезпечити живлення рослин фосфором, азотом і калієм, а також легкодоступними і легкозасвоюваними мікроелементами.

news_flask.png


РКД лінійки "РЕАКОМ" мають нейтральний pH і містять в складі чисту ортофосфорну кислоту і азот в двох формах - іта аміачній. Препарати характеризуються однаковим складом кожної краплі, гарною засвоюваністю навіть при низькій температурі грунтів, безпекою для обладнання і навколишнього середовища.


Композиції зі спеціального набору макроелементів NPK, виготовлені на основі солей ортофосфорної кислоти, призначені для кореневої і позакореневого підживлення сільськогосподарських культур.

Переваги добрив РКД:

  • Висока засвоюваність поживних елементів.
  • Легкодоступна для рослини форма фосфору (100% ортофосфорна кислота без домішок важких токсичних металів).
  • Присутність азоту в двох формах - амідній та аміачній.
  • Здатність засвоєння при низьких грунтових температурах.
  • Нейтральне значення рН.
  • Ідентичність складу кожної краплі добрива.
  • Нешкідливість для обладнання.
  • Відсутність вільного аміаку в складі.
  • Безпека для екології.

РЕАКОМ-РКД- 16:20:0


Теоретично оптимальне співвідношення NPK виглядає як 1:1:1, при цьому співвідношення азоту до фосфору вважається найбільш прийнятним для рослин.


Склад, г/л

N

P2O5

K2O

Властивості  

РЕАКОМ-РКД- 16:20:0

200, в т.ч.

250

0 pH

p

ам. азот - 85

амід. азот – 115

6,4 – 6,7

1,26-1,28



РЕАКОМ-РКД- 9:18:9


Безбаластне добриво без іонів натрію і хлору в складі, з трьома основними поживними елементами в біологічно активній формі.


Склад, г/л

N

P2O5

K2O

Властивості  

РЕАКОМ-РКД- 9:18:9

120, в т.ч.

240

110 pH

p

ам. азот. - 50

амід. азот – 70

6,8 – 7,2

1,30-1,32

РЕАКОМ-РКД - 14:18:0 + м.е.


Комбінація макроелементів і мікроелементів, що забезпечують збалансоване харчування рослин на стадії активного зростання вегетативної та кореневої системи.



Склад, г/л

N

P2O5

K2O

Cu

Zn

Mn 

Властивості  

РЕАКОМ-РКД- 14:18:0 +м.э.

180, в т.ч.

225

2,5

1,6

1,6

0,7

pH

p

ам. азот. - 76

амід. азот – 104

6,3 – 6,6

1,24-1,27


Методика внесення:


Рекомендації фахівців зводяться до застосування РКД в фазі кущіння озимих культур, особливо які ростуть на грунтах, де фосфорні добрива не вносилися. Дозування становить 5-20 л на 1 га. В результаті врожайність озимої пшениці зростає на 9-14%, вміст білка - на 0,5-1%, клейковини - на 3%.

Підживлення некореневим способом доцільно виконувати холодної і пізньою весною.

Застосування позакореневого підживлення ЖКП позбавляє від ряду проблем, що виникають під впливом температур нижче 10 °С, що призводить до зниження надходження азоту і фосфору з грунту і уповільнення синтезу органічних сполук.Так, внесення РКД сприяє швидкому усуненню нестачі в харчуванні рослин, прискоренню темпів зростання і розвитку рослинних органів, поліпшенню загального стану с/г культур, підвищенню коефіцієнта споживання засобів хімізації на 50% після некореневої обробки рослин ЖКП. Також препарати можна вносити і кореневим методом одночасно із засобами захисту рослин в дозуванні до 25 л на 1 га.

РКД є найбільш економічною формою сумішей. Поряд з їх високою ефективністю в некореневому та кореневому живленні рослин при внесенні цих добрив поживні речовини розподіляються в грунті більш рівномірно, ніж при внесенні твердих добрив.

Рідкі комплексні препарати можна вносити як безпосередньо в грунт, так і розбризкувати на його поверхню з подальшим закладенням, при цьому поживні речовини не випаровуються з відкритої поверхні. flask_bright.png


Варто відзначити зручність транспортування і зберігання РКД, які не потребують використання герметичної тари, а також відсутність вимоги вносити добрива на певну глибину. У порівнянні з твердими добривами несприятливі погодні умови істотно не впливають на роботу з рідкими препаратами.

Допускається змішувати РКД з водою, водними розчинами твердих добрив і безаміачними рідкими азотними добривами. Розчин сумісний з необхідними рослинам мікроелементами і стимуляторами росту.

Плюс застосування РКД дозволяє на 20-30% знизити ступінь зараження рослин борошнистою росою і іржею.