Змiст:
Щоб отримати гарний врожай, спочатку треба визначити тип ґрунту і рівень кислотності. Цей показник впливає на якісний склад землі, а також на доступ рослин до різних мікроелементів.

 Від кислотності залежить, які мікроорганізми будуть переважати у ґрунті, чи принесуть користь добрива і наскільки швидко і правильно будуть розвиватися культури.

 Більшість рослин добре ростуть у нейтральній або слабокислій землі і не переносять закислення ґрунту, оскільки тоді коріння не здатне вбирати необхідні речовини.

  Живильні елементи за високої кислотності стають важкодоступними, ефективність добрив знижується, рослини голодують і починають чахнути.

 Для різних культур визначаються свої показники кислотності, за яких можливе зростання і плодоношення. Деякі відмінно ростуть на нейтральних і лужних ґрунтах, а частина краще пристосована до кислого середовища. Це слід враховувати при виборі культури для посадки у той чи інший тип ґрунту.

Кислотність ґрунту: види та особливості

  Кислотність ґрунту – це властивість, яка передбачає наявність у землі органічних і мінеральних кислот, визначається набором іонів водню, виражається через значення pH і вимірюється у масштабі від 1 до 14.

  Кислотно-лужний баланс від 6,5 до 7,5 вважається нейтральним. Якщо показник нижче, мова йде про кислі ґрунти, якщо вище – про лужні.

  Для більшості культур оптимальним середовищем є 4,5-7,9 pH. Зміна значень у будь-який бік погано позначається на розвиткові рослини, аж до зупинки росту та її загибелі.

Лужні ґрунти менш шкідливі, оскільки у такому середовищі коріння культур виділяє вуглекислий газ, а часом і органічні кислоти, здатні нейтралізувати надлишок лугу. А ось кислі ґрунти блокують поглинання поживних речовин рослинами, порушують обмінні процеси у культур і призводять до їх пошкодження.

news_flask.png

Кислотність буває актуальною (активною) і потенційною (прихованою). Перша означає, що у ґрунті присутня велика концентрація іонів водню. Друга ділиться на два підвиди: обмінний і гідролітичний.

  Обмінний вид передбачає наявність іонів водню і алюмінію, які перебувають у поглиненому стані і здатні потрапляти до розчину за впливу нейтральної солі на ґрунт. Гідролітичний зустрічається частіше і обумовлений менш рухливими іонами, які витісняються під впливом лужної солі.

Класи ґрунтів за видом кислотності:

  • дуже кислі – pH менше 4;
  • сильнокислі – pH 4,1-4,5;
  • середньокислі – pH 4,6-5;
  • помірно кислі – pH 5-5,5;
  • наближені до нейтральних – pH 5,5-6;
  • нейтральні – pH 6-7;
  • слаболужні – pH 7-8;
  • лужні – pH 8-9;
  • сильнолужні – pH більше 10.

  Кислотність ґрунту може змінюватися з часом. На цей показник впливають розкладання органічних речовин, випадання опадів і полив. Вода поступово вимиває із землі корисні мінеральні елементи, що сприяє підвищенню кислотності.

Групи рослин за чутливістю до ґрунту:


  • чутливі культури, які краще ростуть у слаболужному середовищі (капуста, ріпак, шпинат, селера, буряк, перець, цибуля, часник, смородина та ін.);
  • рослини, які люблять нейтральні ґрунти (пшениця, ячмінь, цвітна капуста, огірок, квасоля, нут, конюшина, цибуля-порей і т.д.);
  • культури, які однаково добре ростуть у слабокислій і слаболужній землі (гречка, овес, соняшник, томати, редис, петрушка, морква, кабачки та ін.);
  • рослини, які успішно переносять помірну кислотність (просо, льон, картопля);
  • малочутливі до кислого середовища культури (чай, щавель, люпин жовтий та ін.).

  Рослини мають бути придатні до того типу ґрунту, у який вони висаджуються. Інакше обмінні процеси порушаться і поживні елементи не засвояться, а деякі з них (мідь, цинк, бор) і зовсім можуть стати токсичними.

Як кислотність ґрунту впливає на рослини?

Кислі ґрунти пригнічують рослини, сповільнюючи їхній розвиток. Це відбувається через вміст у такій землі марганцю, алюмінію і його солей.

  Речовини накопичуються в організмі рослини і з часом починають отруювати його. Паралельно з цим деякі елементи (азот, фосфор) стають для культур важкодоступними. Як наслідок – порушується обмін речовин, рослина втрачає здатність до розмноження і гине.

У кислому середовищі швидше розмножуються шкідливі мікроорганізми, а корисні бактерії, навпаки, припиняють розмножуватися. Тому добрива, що вносяться до ґрунту, не розкладаються і не несуть ніякої користі.flask_bright.png

Крім цього, кислий ґрунт швидше за інші типи перетворюється на болото.

  Що стосується лужних ґрунтів, то в них блокується доступ рослин до таких речовин як фосфор, мідь, цинк, бор і залізо. Культури зупиняються у розвитку, а їхнє листя жовтіє. Низька кислотність перешкоджає також засвоєнню сірки, кальцію та магнію.

  Більшість культур найкраще сприймає слабокисле або нейтральне середовище. У такому ґрунті збільшується кількість мікроорганізмів, які збагачують його азотом. При цьому, брак корисних мікроелементів у рослинах не спостерігається.

Вплив зміни рівня кислотності у прикореневій зоні

  Надлишок або нестача поживних речовин впливають на розвиток кореневої системи рослин, а процес їх засвоєння прямо залежить від рівня кислотності ґрунту навколо коренів.

Культури поглинають корисні елементи і мінерали з землі у вигляді катіонів та іонів за допомогою кореневих виділень, що мають високу розчиняючу здатність. Ця здатність забезпечує рослинам доступний перехід необхідних речовин і залежить від потужності кореневої системи.

У клітинних оболонках досить великі пори, тому до них легко проникають іони з ґрунтового розчину. Елементи вільно переміщаються і концентруються для подальшого проникнення у клітину.

Залежно від речовин, що знаходяться у ґрунті, культури вибирають ті іони, які потрібні їм найбільше для розвитку і побудови нових клітин.

В результаті активного поглинання поживних речовин рослинами у місці контакту з кореневими волосками їх кількість знижується, і це спрощує витіснення заряджених іонів під час обмінних процесів. Тобто, кількість іонів у ґрунті навколо коренів збільшується, і відбувається підкислення землі.

Така ситуація допомагає культурам засвоювати ті корисні елементи, які їм недоступні у лужному середовищі. Але якщо ґрунт кислий, то додаткове підкислення погіршує становище, обмежуючи рослинам доступ поживних речовин.

Для оцінки родючості ґрунту і доступності поживних речовин необхідно провести аналіз. Такий контроль допомагає не тільки визначити тип ґрунту і вибрати відповідні культури, а й дозволяє своєчасно використовувати необхідні добрива для регулювання рівня кислотності землі і забезпечення рослин збалансованим живленням.

Продукція компанії «Реаком» допомагає удобрити ґрунт, захистити культури від захворювань і забезпечити їм необхідний комплекс корисних речовин, щоб ви отримали гарний врожай.

news_flask.png

Щоб замовити добрива, перейдіть у розділ «Продукція», виберіть товар і закиньте його у кошик. Щоб отримати консультацію, зателефонуйте нам або залиште своє запитання у спеціальному полі на сайті.