Змiст:

Для отримання гарного врожаю сільськогосподарських культур, які не витримують заморозків і віддають перевагу теплу, в умовах українського клімату не обійтися без вирощування розсади. До теплолюбних овочів, популярних у наших широтах, належать томати, огірки, капуста, перець, баклажани, а з декоративних рослин – однорічні квіти. Щоб розсада росла міцною і не хворіла, насамперед потрібно правильно вибрати ґрунт для її посадки.  


Яким має бути ґрунт для розсади


Ґрунт, придатний для висадки розсади, має відповідати таким загальним вимогам:

  • Бути родючим і збалансованим, тобто містити не тільки органічні речовини, але й макро- і мікроелементи у доступній для рослин формі.
  • Добре вбирати і утримувати вологу.
  • Бути пористим і пухким, щоб кисень вільно проникав до кореневої системи.
  • Мати близький до нейтрального рівень кислотності (6,5-7,0).
  • Містити корисну мікрофлору.
  • Не мати у складі грибних спор, насіння бур'янів, личинок і яєць комах, токсичних речовин і компонентів, які активно розкладаються.

А тепер давайте розглянемо особливості вирощування розсади окремих культур у домашніх умовах.  


Томати


Передпосівна підготовка насіння томатів  


Для захисту від вірусних захворювань і кращої схожості насіння помідорів перед посівом слід обробити розчином марганцівки, для приготування якого на 1 склянку води додають 1 г марганцю. Вміщене у тканинний мішечок насіння на 15-20 хвилин занурюють у розчин, після чого промивають водою.  


Наступним етапом насіння томатів замочують у живильному розчині, приготовленому по одному з рецептів:

  • 1 ч. ложка деревної золи на 1 л води;
  • 1 ч. ложка нітрофоски або нітроамофоски на 1 л води;
  • 1/4 ч. ложки порошку гумату натрію на 1 л води.

У будь-якому з розчинів з температурою 24-25 °С насіння у мішечку витримують 12 год., після чого без промивання занурюють у чисту воду такої ж температури і залишають на 24 год. Таке підживлення особливо рекомендоване для великого насіння помідорів. Після вимочування у воді насіння загартовують. Для цього його кладуть у холодильник на 1-2 доби. Протягом цього часу насіння збризкують водою, щоб воно не підсохло. Охолоджене насіння відразу висівають у ґрунт.


Як правильно підготувати ґрунт для вирощування розсади томатів


Готувати ґрунт для розсади томатів слід восени. Досвідчені агрономи радять приготувати суміш з ґрунту, перегною і компосту у співвідношенні 1:1:1. З метою збагачення корисними речовинами до суміші додають 3 ст. ложки суперфосфату, 1 ст. ложку сірчанокислого калію і 2 склянки деревної золи (на 10 л). Наявністю останнього компонента обумовлене осіннє підживлення ґрунту, оскільки внесена перед посадкою деревна зола викличе опік корінців.


Як альтернативний варіант можна змішати землю з перегноєм і прожареним річковим піском у рівних частинах.

flask_bright.png

Після просіювання через сито до компонентів додають склянку деревної золи (200 г) і 100 г товченої крейди або яєчної шкаралупи.

Для знезараження отриманої суміші її пропарюють на водяній бані під кришкою протягом 1-2 год. Після чого підготовленій землі дають охолонути і зберігають її в поліетиленових пакетах або ящиках на вулиці.


Догляд за розсадою помідорів


З появою перших сходів розсада томатів потребує додаткового освітлення. Процедуру проводять за допомогою ламп денного світла, які розташовують на відстані 15-20 см від верхніх листків.

Підживлення молодих томатів виконують у такій послідовності:

  1. Перший раз – комплексними добривами з переважаючим вмістом азоту після появи третього справжнього листка.
  2. Другий раз – розчином нітроамофоски (100 мл на рослину) на 12-й день після пікірування.
  3. Третій раз – аналогічним розчином нітроамофоски через 2 тижні після другого підживлення.
  4. Четвертий раз – комплексними добривами з переважаючим вмістом фосфору і калію після досягнення 2-місячного віку.

Для обробки томатів, а також перців, баклажанів і інших овочевих культур рекомендується застосовувати універсальне хелатне добриво «Реаком-Р-Томати». Рідка композиція містить необхідні для рослин мікроелементи у високій концентрації. Високоефективний препарат придатний для замочування насіння, обприскування по листку і кореневого підживлення.  


Пересадка розсади томатів у ґрунт


Розсаду помідорів у віці 2-2,5 місяців можна висаджувати у відкритий ґрунт або в теплицю при відсутності сонця – у вечірній час або у похмуру погоду. Для висадки придатні ґрунти, на яких раніше росли бобові, цибуля, кабачки, огірки, морква, капуста. А ось після картоплі або баклажанів висаджувати у землю томати не рекомендується.


Перед посадкою розсади томатів землю потрібно кілька разів перекопати на глибину приблизно 20 см у суху погоду. Щоб позбутися від шкідників, за тиждень до посадки можна обробити ґрунт гарячим розчином мідного купоросу. Після цього землю удобрюють, а потім ділянку ще раз перекопують.


На відстані не менше 40 см один від одного роблять лунки у рядках через кожен метр. В лунки вносять органічні добрива у вигляді напівпрілого гною або перегною. Пересаджену розсаду помідорів мульчують перепрілим гноєм з додаванням перегною, тирси і листя.     


Огірки


Передпосівна обробка насіння огірків


Процес передпосівної обробки насіння огірків складається з декількох етапів:

  • Протягом 10 хв. калібрують в 5%-ому розчині кухонної солі, добре помішуючи.
  • Обробляють мікродобривами шляхом замочування на 4-6 год. у розчині деревної золи (20 г золи на 1 л окропу).
  • Гартують насіння протягом 3-4 днів, витримуючи по черзі по 12 год. при температурі +22 +20 °С, а потім у холодильнику при 0 +1 °С у змоченій водою марлі.

Знезаражують насіння одним із способів:

  • поміщаючи на 30 хв. в 1%-ний розчин марганцю з подальшим промиванням;
  • витримуючи 1 год. у закритій банці з мезгою часнику (25 г на 100 г води).
  • прогрівають насіння при температурі +48 +50 °С протягом 2-х діб.


Після завершення процесу обробки насіння кладуть у вологе середовище і залишають проростати при кімнатній температурі. Завдяки виконаним процедурам насіння проростає при температурі +10 °С замість +12 +13 °С. 


Підготовка ґрунту для розсади огірків


Ґрунт для посівів насіння і вирощування розсади огірків може відрізнятися своїм складом, але у будь-якому разі має бути свіжим і добре пропускати воду при поливі. Для захисту рослин від «чорної ніжки» досвідчені агрономи радять додавати у ґрунт просіяні через сито дернову землю і торф, а також прожарений пісок.

Щоб збагатити приготовлену своїми руками землю корисними речовинами, до неї вносять комплексне мінеральне добриво. Висаджену у ґрунт розсаду огірків поливають не водою, а рідким добривом.    


Догляд за розсадою огірків


У порівнянні з розсадою помідорів або перців розсада огірків потребує частого поливу. У зв'язку з цим і розпушувати ґрунт треба частіше.


Двічі за період вирощування розсаду огірків необхідно удобрювати.

flask_bright.png

Перше підживлення з переважаючим азотом у складі зазвичай вносять після появи першого листка. Друге підживлення, яке здійснюється через 2 тижні після першого, повинне містити 5 г подвійного суперфосфату, 10 г калійної селітри, 3 ст. ложки деревної золи, 5 г комплексу мікродобрив і 1,5 л води. Після закінчення 10 днів розсаду огірків можна пересаджувати на постійне місце.

Екологічно безпечне мікродобриво «Реаком-Р-Огірки» придатне як для обробки насіння, так і для кореневого та позакореневого підживлення огірків і баштанних культур. Препаратом у рідкій формі з хелатами у складі можна підгодовувати рослини, які вирощуються як в теплиці, так і у відкритому ґрунті.     


Капуста


Як підготувати насіння капусти до посіву


Насіння капусти готують до посіву у декілька етапів:


  1. Перед посівом насіння протягом 5 хв. калібрують у 3%-ому розчині кухонної солі. Насіння, яке сплило, зливають, а осіле на дно збирають, промивають, підсушують і в подальшому використовують для посіву. Зазвичай це насіння великого чи середнього розміру.
  2. Відібране для посіву насіння капусти перевіряють на схожість. Роблять це, розклавши 100 шт. насінин на вкритій вологою тканиною тарілці і прикривши їх зверху таким самим змоченим у воді матеріалом. Потім протягом 3-х днів стежать, щоб насіння при температурі +20 +25 °С не висихало, а проросле забирають із загальної маси.
  3. Наступним кроком насіння капусти знезаражують, помістивши у міцний розчин марганцівки. Потім його ретельно промивають. З цією ж метою можна провести 20-хвилинну теплову обробку або протягом 1 год. витримати насіння у воді з додаванням товченого часнику. Знезаражене насіння промивають і просушують.

Щоб прискорити проростання насіння капусти, його замочують будь-яким із способів:

  • у воді кімнатної температури на 12 год., змінюючи воду через кожні 4 год.;

  • у розчині нітрофоски (1 ч. ложка на 1 л теплої води) на 12 год.;
  • у зольному настої (2 ст. ложки на 1 л теплої води) на 3 год.

Для підвищення холодостійкості майбутньої рослини насіння капусти гартують, витримуючи протягом 24 год. у холодильнику при температурі 1-2 °С. Після просушування вологих насінин їх можна висаджувати.

Високу ефективність у передпосівній обробці насіння капусти демонструють рідкі мікродобрива «Реаком-СР-СГ» (Сад-Город) і «Реаком-Плюс-СГ» (Сад-Город). Розроблені спеціально для садових і овочевих культур, що вирощуються в українських кліматичних умовах, хелатні композиції можна з успіхом використовувати і для кореневих і позакореневих підживлень рослин.  


Підготовка ґрунту для розсади капусти


Ґрунтову суміш для вирощування розсади зазвичай готують восени по одному з рецептів:

  • 75% дернової землі, 5% вапна, 5% золи, 5% піску;
  • 50% дернової землі і 50% перегною;
  • 50% дернової землі, 45% перегною, 5% піску;
  • 35% дернової землі, 35% перегною, 30% торфу;
  • 20% дернової землі, 75% торфу, 5% піску.

Для захисту майбутніх посівів від хвороб підготовлений ґрунт бажано обробити розчином марганцівки. Також корисно додати по 1 ст. ложці деревної золи на 1 кг ґрунту.

Землю, на якій росли хрестоцвіті культури, не варто використовувати під розсаду капусти. 


Сівба насіння капусти на розсаду


Насіння капусти висаджують у ємності глибиною 7-8 см, на три чверті наповнені добре зволоженою ґрунтовою сумішшю. Для цього у землі на відстані 3 см одна від одної роблять борозенки глибиною 1 см, і через кожні 1,5 см кладуть по насінині. Зверху насіння засипають землею і ставлять ємність у тепле місце (температура 18-20 °С). З появою перших сходів розсаду переставляють у прохолодніше місце: перший тиждень – з температурою 7-9 °С, а потім її підвищують до 16-18 °С.


Догляд за розсадою капусти   


Незважаючи на те, що капуста любить вологу, поливати розсаду бажано раз на 7-10 днів у міру висихання верхнього ґрунтового шару. За умови правильно підготовленого ґрунту рослини особливо не потребують підживлення. Але для поліпшення зовнішнього вигляду розсади її можна удобрювати у декілька етапів:


  1. Через 14 днів після сходів – розчином у складі 2 г сульфату калію, 2 г аміачної селітри і 4 г суперфосфату на 1 л води.
  2. Через 2 тижні після першого підживлення – розчином у складі 4 г сульфату калію, 4 г аміачної селітри і 8 г суперфосфату на 1 л води.
  3. За 2-3 дні до висадки у ґрунт – розчином у складі 8 г сульфату калію, 3 г аміачної селітри, 5 г суперфосфату на 1 л води.

Для кореневого та позакореневого підживлення капусти можна використовувати концентровані добрива від компанії «Реаком».

Розсаду з 4-7 листочками можна висаджувати у землю. За 2 тижні до цього слід починати загартовування: у перші дні залишати кватирку відкритою на 3-4 год., у наступні дні на декілька годин виносити ящики з розсадою на балкон, а за 3-4 дні до висадки залишати на балконі на день і ніч .


Перці


Передпосівна підготовка насіння перців


Перш ніж приступати до посіву насіння перцю, з нього потрібно відібрати середні за розміром і перевірити їх на пустотілість. Для цього відібране насіння на 8 хв. занурюють у приготовлений розчин (30-40 г куховарської солі на 1 л води). Після цього насіння, яке сплило, витягають з води, а решту промивають і просушують.

Безпосередньо перед посівом проводять дезінфекцію насіння перцю шляхом занурення на 10-15 хв. в 1-2% розчин марганцівки. Після процедури насіння слід промити водою і просушити.


Знезаражене насіння розкладають на змоченій марлі і залишають у теплому місці. Після того, як воно набухне, його можна висаджувати у вологий ґрунт.   

flask_bright.png

Щоб насіння легко прижилося у ґрунті і добре витримувало температурні перепади, корисно його загартувати. Найпростіший спосіб полягає у тому, що набрякле насіння на 24 год. покласти у холодне місце при температурі -1 °С.

За день до посіву насіння перцю рекомендується наситити мікроелементами. З цією метою в 1 л води розчиняють 20 г деревної золи. У настояний протягом доби розчин на 5 год. занурюють марлевий мішечок з насінням перцю всередині, а після вилучення насіння промивають і дають висохнути. 


Замість зольного розчину можна використовувати готові добрива «Реаком-СР-СГ» (Сад-Город) або «Реаком-Плюс-СГ» (Сад-Город). Завдяки вмісту у них високорозчинних мікроелементів перці у повному обсязі отримують повноцінне живлення.


Підготовка ґрунту для посіву насіння перцю


Насіння перцю рекомендується висівати у ґрунтову суміш, приготовлену одним із таких способів:

  • дернова земля і гнойовий перегній 1:2;
  • торф, перегній і деревна тирса 2:2:1;
  • перегній і торф 2:2;
  • перегній і дернова земля 3:2.

У будь-яку з сумішей на відро додають 2 ст. ложки деревної золи і 1 ст. ложку суперфосфату, ретельно перемішують і насипають у ящик шаром 6-8 см.  


Посів насіння перцю


Ґрунтову суміш в ящику поливають розчином марганцевокислого калію, через 10-12 год. трохи ущільнюють і роблять борозенки на відстані 5 см одна від одної. Насіння укладають у рядки з інтервалом у 2 см на глибину 1,0-1,5 см і засипають зверху землею. Після чого посіви злегка ущільнюють і акуратно поливають теплою водою, щоб не вимити насіння. Ящик потрібно накрити плівкою і поставити у тепле місце. Після появи перших сходів плівку знімають і ставлять ємність з розсадою на світлому підвіконні.


Як доглядати за розсадою перцю


Розсаду перців поливають під корінь раз на тиждень, але рясно. З появою 2-4 справжніх листків рослини пікірують. Через 2 тижні після пікірування вносять перше підживлення (5 г сечовини + 30 г суперфосфату на 10 л води), а за 3-4 дні до висадки у відкритий ґрунт або теплицю – друге підживлення (50 г суперфосфату + 25 г сульфату калію на 10 л води).


У віці 50-70 днів розсаду перців висаджують на грядку. За 10-15 днів до пересадки рослини починають гартувати: залишають у перший день кватирку вікна, на якому стоїть ящик, відкритою на годину, поступово збільшуючи тривалість провітрювання до 6-8 год. на день. Перед безпосередньою висадкою ємності з розсадою перцю виставляють на відкритому повітрі або переносять у теплицю.


Баклажани


Яким має бути розсадний ґрунт для баклажанів


Для розсади баклажанів найкраще підходять легкі і родючі ґрунти зі слабкою або нейтральною кислотністю. Ґрунти, у складі яких тільки торф, використовувати не рекомендується. Оптимальну за складом ґрунтову суміш можна приготувати самостійно з городньої землі, перегною (компосту), торфу і піску, узятих у співвідношенні 2:1:1:1. Для зниження кислотності в отриману суміш додають деревну золу, а також збагачують її мінеральним добривом.


Передпосівна обробка насіння баклажан


Перш ніж обробляти насіння баклажанів, його сортують і відбирають найбільші і повноцінні. Потім готують розчин (5 г кухонної солі на 5 л води), у який занурюють насіння і після 2-хвилинного розмішування дають йому відстоятися протягом 5 хв. Насіння, яке сплило на поверхню, видаляють, а те, що залишилося на дні, декілька разів промивають чистою водою і просушують.


Щоб знезаразити насіння баклажанів від вірусних хвороб, його на 0,5 год. замочують в 1%-ному розчині марганцевокислого калію, після чого промивають водою. Для прискорення проростання можна використовувати спеціальні стимулятори росту або рідке мікродобриво «Реаком-Плюс-СГ» (Сад-Город) зі стимулятором росту о-крезоксіацетатом у складі. 


Посів насіння баклажан


Для вирощування розсади баклажанів з пікіруванням придатні дерев'яні ящики або пластикові контейнери висотою 6-10 см. У ємності насипають і злегка ущільнюють ґрунт, в якому роблять борозенки глибиною 1-1,5 см з відстанню між рядками 4-5 см. Після поливу теплою водою на дно кожної борозенки з інтервалом 2 см викладають насіння і присипають його землею. Зверху ємність з висадженим насінням накривають плівкою і поміщають у тепле місце. У перші 2 дні можна обійтися без поливу.

  

Правила догляду за розсадою баклажанів


Оптимальною температурою для проростання насіння баклажанів є 23-28 °С. Однак у перші 5 днів після посіву температуру, в якій міститься розсада, навмисно знижують до 16-17 °С, щоб сформувалася міцна коренева система. Після цього ємності переставляють у тепле місце.


Поки сіянці не зійдуть, землю зволожують водою з пульверизатора. Паростки поливають раз на тиждень теплою відстояною водою. Як профілактику «чорної ніжки» сходи обробляють слабким розчином марганцівки. Далі полив здійснюється у міру висихання верхнього ґрунтового шару. 


На етапі початкового росту розсада баклажанів особливо потребує підживлення.

flask_bright.png

У перший раз добриво у вигляді розчину коров'яку (1:10) або сечовини (1 ст. ложка на 10 л води) вносять через 10 днів після пікірування. З моменту появи 4-5 листків баклажани корисно поливати розчином комплексного добрива, а за 7 днів до висадки у ґрунт – обприскувати водним розчином мікроелементів.  


Пікірують розсаду баклажанів після того, як у неї відростають 2-3 листочка. У цей же період можна провести позакореневе підживлення добривом з мікроелементами у хелатній формі. З цією метою радимо застосовувати універсальні рідкі препарати «Реаком-Томати», «Реаком-СР-СГ» (Сад-Город) або «Реаком-Плюс-СГ» (Сад-Город).


Розсаду баклажанів у віці не менше 60 днів можна пересаджувати у відкритий ґрунт або теплицю. Для забезпечення овочевої культури поживними речовинами у достатній кількості ефективним є листкове обприскування, яке також можна здійснювати з використанням лінійки хелатних мікродобрив «Реаком».


Придбати рідкі добрива «Реаком», призначені для овочевих культур, безпосередньо у виробника можна у нашому інтернет-магазині. Перед додаванням товару до кошика виберіть відповідний обсяг каністри і вкажіть потрібну кількість одиниць.