Змiст:

Як овочева культура, томат популярний у багатьох країнах світу, включаючи й Україну, де на його частку припадає приблизно 23%. Зрілі плоди помідорів використовуються у харчовій промисловості як цілими для консервування, так і для переробки з метою виробництва томатопродуктів (пасти, соку і т.ін.).


У нашій країні посіви томатів займають за площею понад 100 тис. га. Щоб зібрати у кінці сезону врожай не тільки у великій кількості, але і гарної якості, необхідно правильно вирощувати і доглядати за овочевою культурою, а також своєчасно підживлювати. Докладному розгляду таких питань і присвячена ця стаття. А для початку розберемося, які біологічні особливості томатів.


Характеристика томатів


Томат (помідор) є різновидом трав'янистих однорічних (на своїй батьківщині – багаторічних) рослин родини Пасльонові. На європейську територію рослину завезли з Південної Америки у середині XV століття. Спочатку помідори вирощували у нас як декоративну культуру, оскільки їх плоди не встигали визрівати у місцевому кліматі і вважалися неїстівними. Але з того часу, як придумали вирощувати томати через розсаду, ця проблема була вирішена.


Томати належать до теплолюбних культур. Рослині також необхідне достатнє освітлення, особливо на етапах росту розсади і цвітіння. Інакше через нестачу світла зменшується кількість квіток і камер у плоді, а квітки починають опадати.


Залежно від сорту плоди томатів мають форму від плоско-округлої до подовжено-овальної і важать від 70 до 100 г і більше. Також плоди відрізняються і забарвленням: у більшості сортів воно червоне, рідше зустрічається рожеве, ще рідше – жовте або жовтувато-біле.


Коріння томатів проникає у ґрунт на максимальну глибину 0,3-0,5 м, а у діаметрі коренева система може досягати 2,5 м.


Найкращими попередниками помідорів вважаються огірки, кабачки, морква, капуста, цибуля, зернові, бобові. А ось якщо раніше на ділянці вирощували картоплю, баклажани або перець, то висаджувати томати небажано, як і по сусідству з картопляним полем (у цьому разі дуже високий ризик зараження помідорів фітофторою).


Від чого залежить врожайність томатів


При виборі насіння для посадки томатів не варто повністю покладатися на показники врожайності, зазначені на упаковці. Потрібно враховувати, що врожайність овочевої культури залежить і від таких факторів, як:

  • Якість розсади.

  • Родючість ґрунту.

  • Умови вирощування.

  • Своєчасність поливу.

  • Добрива і підживлення.

  • Боротьба з хворобами і шкідниками.


Способи вирощування помідорів


Помідори можна вирощувати різними способами: безрозсадним або розсадним, на закритому (тепличному) або відкритому ґрунті.


Вирощування помідорів з насіння


При вирощуванні помідорів безрозсадним способом насіння висівають у заздалегідь политий субстрат на глибину 1 см. Оптимальна температура навколишнього середовища у цьому разі становить +25+27 °С.


В Україні такий спосіб вирощування не практикують, оскільки при посіві у відкритий ґрунт плоди томатів не встигають дозріти за сезон. Посів помідорів насінням дає гарні врожаї (до 200-300 ц/га) у багатьох областях Узбекистану, Казахстану та інших країнах Середньої Азії зі спекотнішим кліматом.


Вирощування розсади томатів


У середніх широтах, характерних для українських регіонів, помідори вирощують виключно розсадним способом.

При температурі повітря +25+30 °С насіння помідорів проростає протягом 3-5 діб. Після чого його висаджують (бажано негусто) у горщики розміром не більше 8х8 см (по одному) або ящики (по кілька штук) висотою не менше 10 см. Перед цим землю поливають слабким розчином марганцівки (0,5 г на 10 л води).


Через 25 днів розсаду, яка підросла, пересаджують у горщики на 4-7 см більші, після чого землю добре поливають.


При догляді за розсадою важливо стежити за тим, щоб кущі не витягувалися. Тому з метою загартовування дотримуються особливого температурного режиму та поливу рослин.flask_bright.png

У перші 7 діб після посадки денна температура не повинна опускатися нижче +16 ...+18 °С, нічна – нижче +12 ...+15 °С. Потім температуру підвищують до +20 °С вдень і +15+16 °С вночі. У перший місяць полив здійснюється двічі: перший раз – після появи сходів, другий – через 1-2 тижні.


На стадії сім'ядольних листочків розсаду пікірують, після чого відразу поливають теплою водою (не нижче +20 °С). Наступні 2-3 дні сіянці захищають від впливу прямих сонячних променів.


Через 4 тижні після другої пікіровки розсаду висаджують або у теплицю, або на город, де за нею продовжують доглядати.


Вирощування томатів у теплиці


У зимові теплиці кущі томатів висаджують з лютого. Готові до висадки рослини мають бути не вищі 35 см, мати по 8-12 добре сформованих листів і по 1-2 суцвіття. За 2-3 дні до пересадки у теплицю з куща томатів зрізають 3 нижніх листки (це знижує ймовірність виникнення у рослин захворювань, покращує провітрювання і освітленість).


У теплицю розсаду помідорів висаджують у горщиках, які і засипають землею. Якщо розсада переросла, чинять так: роблять основну лунку, на дні якої роблять другу за розміром горщика, куди його і опускають. Землею присипають тільки горщик.


Коли розсада приживеться (приблизно через 12 днів), лунку повністю засипають землею. Поливати рослини можна через 12-15 днів після пересадки. У цей же час можна починати підв'язувати розсаду.


Вирощування помідорів у відкритому ґрунті


Оптимальний термін посіву насіння помідорів на розсаду – друга половина березня. У відкритий ґрунт розсаду висаджують приблизно через 45-60 діб після появи сіянців. Томати добре ростуть на різних типах ґрунтів (легких супіщаних, середніх суглинках), крім ґрунтів, які запливають, зі слабкою аерацією. Перевагу варто віддавати слабкокислим або нейтральним ґрунтам. При цьому земля має бути рихлою, теплою і помірно вологою.


Щоб підготувати ґрунт до посадки томатів, восени його розорюють на глибину 27-30 см, а навесні культивують у поєднанні з боронуванням.


На 9-13 добу після пересадки з ящиків кущі помідорів підгортають (привалюють вологу землю до коріння і основи стебла рослини). Приблизно через 20 днів після висадки томатів на городі рослину пасинкують.


Поливають помідори крапельним способом із розрахунку 1 л води на 1 кущ.


Особливості підживлення помідорів у теплиці


За 5-7 днів до пересадки розсади у теплицю для підживлення томатів використовують такий розчин: 1 г борної кислоти розчиняють в 1 л води. Отриманою сумішшю рослини обприскують вранці у похмуру погоду (у сонячний день листя може отримати опік).


Також перед висадкою у теплицю помідори корисно підживлювати органічними добривами. Рецепт одного з них із розрахунку на 1 кв. м: 0,5 л деревної золи, 1 ч. ложка сечовини, 1 відро компосту або перегною.


Під час вирощування томатів у теплиці здійснюється 3-4 підживлення овочевої культури. Перший раз добриво вносять позакореневим способом через 20 днів після пересадки кущів. Для цього готують розчин з 1 ст. ложки нітрофоски, 0,5 л рідкого коров'яку і 10-12 л води, яким поливають помідори (1 л на кожен кущ).


Другий раз томати підживлюють через 10 днів розчином, який готують методом додавання у воду (10 л) 1 ч. ложки сульфату калію і 1 ст. ложки органічного добрива.


Ще через 12 днів помідори удобрюють втретє. Для цього у 10 л води розчиняють 1 ст. ложку суперфосфату або 2 ст. ложки деревної золи і поливають томати із розрахунку 5 л на 1 кв. м площі. Можна використати й інший розчин: у відрі води розчиняють по 1 ст. ложці гумату натрію і нітрофоски.


Особливості удобрення помідорів у відкритому ґрунті


Перед тим, як висаджувати розсаду помідорів на городі, землю також рекомендується удобрити органікою.


На перших порах після пересадки краще утриматися від використання азотовмісних добрив, які замість утворення зав'язі підсилюють зростання вегетативної маси. Коли томати добре приживуться на новому місці, можна застосовувати фосфорні та калійні добрива.


Забезпечити помідори необхідними елементами для зростання куща, утворення квіток і формування зав'язей допомагають рідкі зольні добрива. Також вони служать для профілактики грибкових захворювань і підвищення врожайності.


При вирощуванні томатів на відкритому ґрунті іноді виникає така проблема, як цвітіння пасльонових без утворення зав'язі. Усунути її допомагає застосування фосфорних добрив. Розчином у рідкому стані (10 г монофосфату калію на 10 л води) томати обробляють «під корінь» у період цвітіння.


У здобутті гарного врожаю помідорів важливу роль відіграє повноцінне живлення рослин. Особливе значення збалансованому харчуванню варто приділити на етапі утворення плодів.news_flask.png


У зв'язку з цим досвідчені агрономи радять застосовувати нітроамофоску, яка багата на азот, калій і фосфор. Найбільшу ефективність дає кореневе підживлення добривом у рідкому вигляді (2 ст. ложки на відро води з розрахунку на 4 куща). Як наслідок у пасльонових активізується зав'язь і збільшується кількість плодів.


На українському ринку препаратів з догляду за овочевими та городніми культурами представлені різні види готових добрив. Серед них добре зарекомендувала себе продукція НВЦ «Реаком». Хелатні мікродобрива під назвою «РЕАКОМ-Р-ТОМАТИ» придатні для передпосівної обробки насіння, а також кореневого і листкового підживлення пасльонових, які вирощуються різними способами. Переконатися у результативності використання цього препарату ви можете особисто, оформивши замовлення на купівлю рідкого концентрованого добрива у нашому інтернет-магазині.