Змiст:

Необроблене насіння (куплене або зібране вами самостійно) потребує попередньої обробки. Це прискорить проростання насіння і зростання рослин, захистить майбутній врожай від хвороб і шкідників, завдяки чому ви отримаєте максимальний обсяг врожаю.


Існують різні способи передпосівної обробки насіння у домашніх умовах. Перерахуємо найпопулярніші з них.


Способи підготовки насіння до сівби


  • Калібрування

Мета методу: Дає можливість визначити якість насіння.


Суть методу: Насіння занурюють у воду або водний розчин кухонної солі (3-5%), енергійно перемішують, а потім відстоюють протягом 3-5 хв. Рідину з насінням, яке спливло на поверхню, зливають, а осіле на дно насіння промивають у воді і просушують у затіненому місці або на протязі.


  • Знезараження (протруювання)

Мета методу: Прискорює проростання насіння

Буває двох видів: хімічне і гідротермічне.


  • Хімічне протруювання

Суть методу: При його здійсненні сухим способом порошкоподібні пестициди наносять на поверхню насіння, напівсухим – змочують насіння водою, після чого опудрюють пестицидами. У домашніх умовах насіння знезаражують розчином перманганату калію (0,5-1%) або харчової соди (з розрахунку 5 г на 1 л води) з витримкою 20 хв., або розчином перекису водню (10%) з витримкою 7-8 хв.


  • Гідротермічне протруювання

Суть методу: Насіння протягом 15-20 хв. по черзі обробляють гарячою (48-53 °С) і холодною водою.


  • Стратифікація

Мета методу: Прискорює проростання насіння з тривалим періодом спокою/проростання і підвищує життєздатність насіння холодостійких рослин.


Суть методу: Насіння спочатку замочують і витримують у теплому приміщенні з гарною циркуляцією повітря, а після набрякання змішують з вологим піском у співвідношенні 1:3.


  • Снігування

Мета методу: Підвищує енергію проростання і ґрунтового сходження насіння, зміцнює імунітет молодих рослин, їх засухо- і морозостійкість.


Суть методу: Нагадує стратифікацію, але у цьому разі набрякле насіння витримують у снігу при низькій температурі, близькій до 0 °С.


Снігуванням прийнято обробляти насіння дрібних хвойних (ялина, сосна, ялиця) і листяних (береза, жимолость) порід дерев з нетривалим періодом спокою (1-4 місяці).


  • Загартовування

Мета методу: Підвищує стійкість теплолюбних культур (баклажана, перцю, томата, дині, кавуна) до холоду і температурних коливань.


Суть методу: Протягом кількох днів на вже набрякле насіння впливають почергово (приблизно через кожні 12 год.) позитивними (+18 +20 °С) і негативними (-1-3 °С) температурами. Або можливий ще такий варіант: 5-20 днів насіння утримують в умовах з низькою температурою повітря (+2 +5 °С), а весь інший час до посіву – за кімнатної температури.


  • Прогрівання перед посівом

Мета методу: Сприяє збільшенню врожайності родини Гарбузових.


Суть методу: Сухе насіння насипають у марлеві мішечки, які кладуть поблизу джерел тепла (біля батареї, у духовій шафі). Поступово температуру збільшують до 50-60 °С, при цьому насіння часто перемішують.


  • Замочування

Мета методу: Прискорює появу сходів.


Суть методу: Насіння тонким шаром насипають на дно нержавіючої ємності, накривають зверху змоченою водою тканиною і періодично зволожують.

Можна зробити й інакше: мішечок з насінням на 3 год. занурити у воду, потім дістати і через 5-6 год. занурити знову на 2-3 год. Дії повторювати доти, поки насіння не проросте.


  • Збагачення поживними і біологічно активними речовинами

Мета методу: Підвищує енергію проростання, стимулює обмін речовин у пророслому насінні.


Суть методу: Прогріте і протруєне насіння занурюють у розчин, приготований на основі добрива із вмістом макро- або мікроелементів (міді, цинку, магнію, марганцю, бору, молібдену і ін.). Через 24 год. (або 12 год. для гарбузових) насіння підсушують і висівають у ґрунт.


Як альтернатива витримуванню у розчині практикується обприскування насіння 0,1-0,3% мікроелементів або обробка спеціальною пудрою з солями мікроелементів у складі.


Для обробки насіння томата, редису, білокачанної капусти рекомендується використовувати борні добрива; моркви, буряка, цибулі – мідні; кабачка, цвітної капусти, салату – молібденові.


Ефективність кожного із способів обробки залежить від особливостей насіння, типу спокою, дотримання умов підготовки.


У проведенні передпосівної обробки насіння добре зарекомендували себе рідкі комплексні добрива від компанії-виробника «Реаком». Їх застосування прискорює проростання насіння, захищає майбутні рослини від захворювань і шкідників та сприяє їх подальшому зростанню. З повного асортименту товарів, наявних у нашому інтернет-магазині, ви можете підібрати відповідний препарат, призначений для конкретного виду с/г культур.