Змiст:

Для мінерального живлення рослин поряд з азотом і фосфором важливе значення має калій. З метою заповнення цим корисним елементом прийнято використовувати калійні добрива. Вони являють собою розчинні у воді солі, до яких іноді додають інші сполуки з вмістом калію у придатній для засвоєння рослинами формі.


Калійні добрива гарні тим, що при кореневому способі внесення засвоюються рослинами майже у повному обсязі. До того ж вони відмінно поєднуються з багатьма мінеральними компонентами у складі комплексних сумішей.   


Наслідки і ознаки нестачі калію в рослинах


Найчастіше від нестачі калію страждають рослини, які ростуть на торф'яних ґрунтах. Внаслідок нестачі речовини у рослинах посилюється дихання, сповільнюється процес фотосинтезу, скорочується нарощування зеленої маси.  


Загалом дефіцит калію проявляється у такому:  

  • погіршується формування бутонів;
  • зменшується кількість плодів і їх розмір;
  • змінюється колір листя на жовтий або блакитний з бронзовим відтінком;
  • відмирають кінчики і краї листя;
  • стоншується стебло;
  • рослини частіше хворіють і піддаються нападу шкідників;
  • зменшується стійкість рослин перед посухою і морозами;
  • погіршується схожість насіння, зібраного з таких рослин.

Для профілактики калійного дефіциту у садових і городніх культур, а також для боротьби з ним в Україні застосовують калійні добрива різних видів.


Види калійних добрив


  • Хлористий калій. Найпоширеніше з калійних добрив можна впізнати за кристалами рожевого кольору. Через свою здатність сильно вбирати воду кристали злежуються при неправильному зберіганні. З огляду на те, що у складі хлористого калію міститься 40% хлору, це добриво не рекомендується використовувати для підживлення хлорофобних культур (картоплі, огірків, помідорів, квасолі, кімнатних рослин). А ось селера і шпинат добре реагують на використання препарату.


    Хлористий калій не варто вносити на важкі ґрунти, де добриво сприятиме накопиченню солі і збільшенню кислотності. Щоб хлор швидше вимивався/випаровувався з ґрунту, добриво краще вносити восени.

  

  • Калійна сіль.. Добриво отримують шляхом змішування хлористого калію з сильвінітом або каїнітом тонкого помелу. Калію у такій суміші 40%, а хлору ще більше, ніж у хлористому калії. Тому калійна сіль не придатна для підживлення рослин, чутливих до хлору. 


    Добриво вносять восени, глибоко закладаючи його у землю. Калійну сіль дозволяється вносити і навесні, але тільки на перенасичений вологою ґрунт: у таких умовах хлор вимивається, а калій закріплюється у ґрунті. А ось влітку обробляти землю калійними солями не можна.


  • Сульфат калію (сірчанокислий калій).. Являє собою дрібні кристали сірого кольору, добре розчинні у воді. На відміну від хлористого калію кристали сірчанокислого не вбирають вологу і не злежуються.


    Завдяки відсутності у сульфаті калію хлору добриво сприятливо сприймають рослини, які негативно реагують на цей елемент. Крім сірки і калію у складі добавки містяться кальцій і магній, тому корисність для рослин від внесення цього добрива ще вища. Особливо добре сульфат калію сприймають овочі, які краще зберігаються за рахунок необхідного надходження сірки.


    Універсальний сірчанокислий калій можна використовувати у будь-який час року практично на будь-яких ґрунтах, крім кислих: у такому разі внесення добавки призводить до перенасичення землі кислотою. Також важливо знати, що не можна використовувати разом сульфат калію і вапняні мінеральні добавки. 


  • Калімагнезія (сульфат калію-магнію).. Це добриво має малу гігроскопічність і гарне розсіювання. Сульфат калію-магнію також не містить хлор, тому його можна успішно застосовувати для удобрення овочів (картоплі, помідорів і ін.). 


    У складі калімагнезії міститься калій і магній. А оскільки особливу потребу у цих поживних елементах відчувають піщані і супіщані ґрунти, то їх з метою підживлення і рекомендується обробляти калімагнезію.  


  • Калійна селітра. Завдяки азоту у складі цей вид добрива виступає для рослин комплексним стимулятором росту. Через підвищену вологовбираність калійну селітру слід зберігати у сухому місці. 


    З урахуванням складу добриво підходить для використання тільки на нейтральних ґрунтах (лужні ґрунти погано засвоюють калій, а кислі – азот). Як правило, добриво вносять у ґрунт у весняний період при посадці рослин. Допускається здійснювати підживлення і влітку.


  • Вуглекислий калій (карбонат калію, поташ). Однією з головних позитивних якостей цього добрива є відсутність хлору у складі. Також до переваг вуглекислого калію належить можливість підживлення кислих ґрунтів.  


    Але через підвищену здатність вбирати вологу карбонат калію швидко відволожується, що робить його непридатним для використання. Для поліпшення фізичних властивостей вуглекислий калій іноді змішують з вапном або торфом.     


Вибір того чи іншого виду калійного добрива залежить від конкретного виду рослини, яка потребує підживлення. І тоді за умови дотримання дозування і правильного часу внесення можна домогтися максимальної ефективності препарату.


Значення калію для різних культур


У різних рослин різна потреба у калії. До найвимогливіших до цього елементу сільськогосподарських культур належать:

  • З овочів – огірки, помідори, капуста, картопля, морква, перець, баклажани, квасоля, гарбуз.
  • Із зернових – пшениця, гречка, ячмінь, льон.
  • З плодово-ягідних культур – груша, яблуня, вишня, слива, виноград, малина.
  • З декоративних рослин – гербери, гортензії, кали, антуріуми, спатіфіллуми.

Менше калію потребують редис, цибуля, салат, смородина, аґрус, суниця.

Однак, культурам шкодить не тільки нестача калію, а й передозування цим елементом: в результаті порушення поживного балансу рослини хворіють, скидають листя і в'януть. Особливо надлишок калію небезпечний на тлі нестачі фосфору й азоту.

Особливості застосування калійних добрив


Калійні добрива ефективніше вносити у декілька прийомів малими дозами, ніж одноразово і у великій концентрації. При цьому обробляти краще вологий ґрунт у прохолодну погоду.


Через особливості хімічних властивостей ефект від використання калійних добрив проявляється по-різному на різних типах ґрунтів. Крім того, результат від внесення підживлення залежить і від пори року.


Восени калійними добривами рекомендується підживлювати ґрунти з високим вмістом глини. Через підвищену щільність таких ґрунтів добриво бажано вносити ближче до коріння. 


Навесні калійними добривами корисно обробляти сіроземи й інші легкі ґрунти перед посівом. При весняному внесенні чинного компонента у складі бакової суміші вміст калію повинен перевищувати вміст азоту, а при осінньому – навпаки при незмінній кількості фосфору.


Особливим способом калійні добрива потрібно використовувати щодо овочевих культур, більша частина яких чутлива до наявності хлору у ґрунті.  

news_flask.png

Томати, яким калій необхідний для формування плодів гарної якості, рекомендується удобрювати калійними добривами при посіві. Головне, не допускати надлишку калію, інакше це призведе до інтенсивного розвитку зеленої маси і як наслідок – до зниження кількості та якості врожаю.


Щоб батоги огірків не витягувалися, а плоди не деформувалися, як основне кореневе підживлення застосовують калімагнезію (розчин 10 г на 10 л води), доповнену суперфосфатом.


Пшеницю, зерна у колосках якої завдяки калію якісно наливаються, агрономи радять підживлювати калійними і фосфорними добривами під час основного обробітку ґрунту.  


Виноград потребує щорічного підживлення калійними добривами. Найкраще для цього підходять калійна сіль або хлористий калій.    


Калійні добрива від українського виробника «Реаком»


Купити калійномістські добрива як оптом, так і у роздріб українським фермерам і фермерським господарствам пропонує завод-виробник «Реаком». Наші рідкі комплексні добрива у складі з калієм, азотом і фосфором є хелатними композиціями, розробленими з урахуванням кліматичних умов наших широт.


Мікроелементи, що містяться в екологічно чистій суміші, знаходяться у доступній формі, що дозволяє рослинам максимально їх засвоїти при будь-якій температурі ґрунту. Завдяки відсутності іонів хлору високоефективні калійні добрива «Реаком» придатні для кореневого та позакореневого підживлення зокрема і хлорофобних рослин.


Калійні добрива розфасовані у пластикові ємності об'ємом 1, 5, 10, 20 і 50 л. Зручно оформити

замовлення потрібної вам кількості одиниць відповідного обсягу можна через наш інтернет-магазин.