Змiст:

Разом з азотом і калієм фосфор входить до трійки елементів, які відіграють головну роль у життєдіяльності рослин і надходять до їхнього організму з добрив. При цьому представники садових і городніх культур потребують різних доз фосфору, який відповідає за розвиток, зростання і плодоношення рослин.


Примітно, що внесення фосфору у надмірній кількості не шкодить представникам рослинної флори, оскільки в такому разі засвоюється тільки необхідний об’єм елемента. А ось нестача фосфору негативно відбивається на репродуктивній системі рослин.

Як проявляється фосфорне голодування?

У порівнянні з азотним дефіцитом фосфорне голодування рослин складніше визначити самостійно, але можливо при візуальному огляді за такими ознаками:


  • Спочатку листя с/г культур блякне і тьмяніє.

  • За значної нестачі фосфору колір листя стає темно-зеленим або блакитним, який з часом перетворюється на фіолетовий.
  • На нижніх листках з'являються темні плями.
  • Листя засихає, набуваючи майже чорного забарвлення.
  • Періоди цвітіння рослин і визрівання врожаю сповільнюються.

Чому виникає дефіцит фосфору?

  1. Елемент фіксується у ґрунті в результаті переходу у важко засвоювану форму.
  2. Внаслідок інтенсивного землеробства ґрунтова мікрофлора працює слабо.
  3. Фосфор тільки поглинається з ґрунту рослинами і не поновлюється.
  4. Добрива вносяться неправильно.
  5. Земля культивується неорганічним способом.

З метою усунення нестачі фосфору, що виникла з однієї з цих причин, фахівці рекомендують застосовувати спеціальні добрива, які містять фосфор.

Різновиди і особливості внесення фосфорних добрив

Існує кілька видів фосфорних добрив:

  • Розчинні сполуки (прості суперфосфати, подвійні фосфати): вони підлягають внесенню до ґрунту навесні і восени, також і з іншими мінеральними добривами.
  • Малорозчинні сполуки (кісткове і фосфоритне борошно): вносяться до кислих ґрунтів лише восени окремо від вапна, деревної золи і кальцію.
  • Нерозчинні сполуки: призначені для допосадкової або допосівної обробки сильнокислих ґрунтів, причому окремо від аміачних добрив.


Ще один різновид фосфорних добрив – органічні добрива, які можна зробити власними руками на основі трав. Для цього придатні полин, ковила, глід, чебрець повзучий, ягоди горобини – всі ці трави належать до природних фосфорних добрив.


Особливо гостро потребують фосфору томати. Для їх підживлення суперфосфат розводять у теплій воді у пропорції 100 г на 10 л, після чого суміш вноситься по 0,5 л під один кущ. Для огірків краще використовувати амофос – добриво, отримане шляхом нейтралізації ортофосфорної кислоти за участю аміаку. Обробляти ґрунт амофосом бажано або при оранці восени, або під час посадки навесні. Під картоплю, так само як під томати та огірки, перед посадкою (в лунку) або під час цвітіння (під корінь) корисно вносити діамофос – фосфорне добриво з високою концентрацією основного елемента у складі.


У добривах із вмістом фосфору основний елемент, як правило, представлений у важко засвоюваній формі. З цієї причини препарати рекомендується вносити восени, щоб за зимові місяці його складові перейшли у ґрунт і влітку почали надходити через кореневу систему до рослин. Фосфорні добрива можна вносити до ґрунту і навесні, але з використанням туків – землездобрювальних речовин зі швидкодіючими сполуками у складі.


Норми внесення фосфору залежать від показників родючості ґрунту і природних особливостей овочевих і садових культур. Так, плодові і технічні культури потребують підвищених норм фосфору, овочевим і кормовим достатньо середніх, а зернові і зернобобові обійдуться мінімальними. Внаслідок внесення фосфорних добрив з дотриманням норм вдається ефективно усунути дефіцит елемента у період вегетації рослин.

Хелатні фосфорні добрива ТМ «Реаком»

Якщо ви зацікавлені у високому врожаї садових або овочевих культур, звертайтеся за придбанням фосфорних добрив до компанії «Реаком». У нашому асортименті представлені хелатні мікродобрива «Реаком  Плюс-Цинкофос», «Реаком-Плюс-Фосфор Актив». Правильно підібрати фосфоровмісні добрива вам допоможуть наші консультанти.


Завдяки своєчасному внесенню хелатних добрив із збалансованим вмістом фосфору ви зможете усунути нестачу життєво необхідного для рослин елемента на будь-якому типі ґрунту і домогтися високих кількісних та якісних показників врожайності.