Змiст:

Азот – це той елемент, без якого неможливе життя і розвиток рослин. Він міститься у кожній частині культури, надає їй зеленого забарвлення і є важливою складовою хлорофілу.


Речовина відповідає за обмінні процеси та живлення, знаходиться у складі білків, амінокислот, ядер клітин, гормонів і вітамінів. Це 4-ий важливий для розвитку культур живильний елемент (після вуглецю, водню і кисню).


Брак або надлишок азоту погано позначається на кожній рослині, а отже і на врожаї. За дефіциту речовини погіршується зростання і знижується врожайність культури, а за її надлишку припиняється розвиток кореневої системи і слабшає імунітет, що негативно позначається на обсягах і якості врожаю.  flask_bright.png

Щоб підвищити врожайність рослин і запобігти руйнівним наслідкам, необхідно контролювати вміст азоту у ґрунті.

Як рослини отримують азот?

Оскільки рослини, за винятком бобових, не можуть отримувати атмосферний (молекулярний) азот, його необхідно перетворити на ґрунтовий. Сполуки осідають у землі після дощу і грози, а також насичують ґрунт при внесенні добрив.


Культури можуть поглинати азот лише у неорганічних формах NH4 + (амоній) і NO3- (нітрати). Елемент стає доступним для рослин внаслідок мінералізації, коли бактерії перетворюють органічний азот на мінеральний.


На цей процес впливають такі фактори як температура повітря, вологість, кислотність ґрунту і аерація. Так, підвищена вологість уповільнює мінералізацію, а оптимальною температурою для цього процесу є 30 °С.


Амоній, або «довгий» азот, нерухомий у ґрунті, не вимивається з нього, а на його перетворення на нітратну форму потрібно багато часу.


Нітрати, або «швидкий» азот, активно надходять до організму рослини і швидко засвоюються. При цьому, речовина такими ж прискореними темпами і вимивається з ґрунту.


Кожна з цих форм потрібна на різних стадіях життя культури. Амоній необхідний на ранньому етапі розвитку, а нітрати незамінні у випадках, коли треба швидко підживити рослину.


Ефективність азоту залежить і від типу землі. У кислих ґрунтах краще використовувати нітрати, а у нейтральних і лужних – амоній.

 

Вплив азоту на розвиток рослин

Рослини мають потребу в азоті протягом всього свого життя, оскільки ця речовина допомагає будувати нові клітини і прискорює зростання. Вона може пересуватися організмом і потрапляти у ті ділянки, де сильніше затребувана. Зокрема, рослини перекидають азот зі старого листя у молоде. З цієї причини старе листя жовтіє і осипається.  

Чим загрожує дефіцит азоту?

  • Листя стає світло-зеленого або жовтого відтінку, а стебла – темно-червоного. При сильному азотному голодуванні можливе відмирання різних частин культури або її загибель.
  • Зростання рослини сповільнюється, культура дає маленькі за розміром плоди.
  • Насіння дозріває раніше, ніж очікується.
  • Молоде листя виростає дрібним і вузьким і рано опадає.
  • У плодово-ягідних культур спостерігається низька інтенсивність цвітіння.
  • Злакові погано формуються.
  • У дерев спостерігається слабке розгалуження пагонів.

За дефіциту азоту рослини припиняють рости і розвиватися і можуть загинути. Але не тільки нестача цієї речовини погано позначається на культурах. Шкідливий і її надлишок.

Как избыток азота отражается на растениях?

Якщо культура перегодована азотом, зелена маса починає швидко наростати, а цвітіння і плодоношення може зовсім не настати. Рослина стає вразливою до хвороб і чутливою до холоду. При промерзанні ґрунту коренева система неспроможна чинити опір холоду, тому культура гине, а якщо і виживе, то гарного врожаю не дасть.


До того ж надлишок азоту сприяє виведенню води з рослин і накопиченню солей. Як наслідок, клітини зневоднюються, листки в'януть, а їхні кінчики скручуються і стають жовтими або коричневими.news_flask.png


Оскільки вся енергія йде на зростання зеленої маси, коріння не отримує достатньої кількості поживних речовин, тому рослина частіше хворіє.


А позаяк культури не здатні увібрати у себе весь надлишок азоту з ґрунту, речовина під впливом мікроорганізмів перетворюється на нітрати і забруднює не тільки землю, але й підземні води.

4 способи втрати азоту з ґрунту:

  1. Вимивання. Речовина вимивається з ґрунту разом з водою. Наскільки швидко це відбудеться і чи багато азоту піде з землі, залежить від властивостей ґрунту. Наприклад, піщані ґрунти мають низьку водоутримуючу здатність, тому азот легко виводиться із них, а ось глинисті зможуть довше утримувати речовину. Ґрунти, з яких швидко вимивається вода, потребують підживлення. Але добрива слід вносити безпосередньо перед посівом або у період вегетації.
  2. Випаровування із сечовини. Речовина вступає у реакцію з водою і перетворюється спочатку на амоній, а потім на аміак, який «тікає» у повітря. Якщо амоній утримується у ґрунті, він не випаровується. Перетворення сечовини прискорюється за високих температур повітря.
  3. Денітрифікація. Це процес, під час якого ґрунтові бактерії перетворюють нітрати на нітрити, які потім виводяться в атмосферу. Такі втрати азоту відбуваються при підвищеній вологості ґрунту і при перенасиченні ґрунту речовиною.
  4. Іммобілізація. Мікроорганізми забирають азот для свого зростання і розмноження, тому цей елемент не дістається рослинам, і як наслідок фермери втрачають врожай.

Культури інтенсивніше поглинають азот під час активного росту. Засвоєння речовини у такий період відбувається швидше, якщо добриво було внесене через листя, а не у ґрунт.

Вплив азотних добрив на рослини

Природні запаси азоту перетворюються на доступні для рослин за допомогою розкладання органічних речовин. Але часом їх буває недостатньо для повноцінного розвитку культур і отримання рясного врожаю. Щоб поліпшити врожайність, землю слід удобрити, а рослини підживити.

У чому користь азотовмісних добрив?

  • прискорюється зростання і розвиток культури;
  • рослина засвоює більше корисних елементів;
  • тканини насичуються рідиною;
  • збільшується швидкість мінералізації додаткових елементів у землі;
  • поліпшується мікрофлора у ґрунті і гинуть патогенні мікроорганізми;
  • підвищується врожайність культур.

Визначити, чи потребує рослина азотного підживлення, можна за її зовнішнім виглядом. Якщо листя жовтіє, а сама культура погано росте, спостерігається нестача елементу.


Для удобрення можна використовувати гній, перегній, аміачну селітру, сечовину, сульфат амонію, аміачно-кальцієву селітру, хлористий кальцій і ін. 


Але є ще один перевірений спосіб – сіяти бобові культури (горох, соя, люцерна, конюшина, люпин). Вони є генераторами азоту, на 75% забезпечуючи себе цією речовиною самостійно. До того ж, після збирання бобових весь накопичений у бульбах азот мінералізується і може бути засвоєний культурою, яка буде тут висаджена після цього.

Внести добрива можна:

  • безпосередньо у ґрунт перед посівом;
  • під час висадки культур;
  • у період зростання як підживлення;
  • позакореневим способом для підживлення надземних частин рослини.

Норми внесення залежать від виду культури, клімату і особливостей ґрунту. Так, при високій кислотності ґрунту засвоєння азоту рослинами порушується, а з пухкої землі корисний елемент швидко вимивається. Ці нюанси слід враховувати під час планування удобрення ґрунту перед посівом або посадкою культур.


Враховуйте і те, що не всі рослини потребують великої кількості азоту. Щоб не перенасичувати культури, з'ясуйте спочатку їхні особливості.

Групи рослин за потребою в азоті:

  • Висока потреба – капуста, гарбуз, кабачки, картопля, перець, баклажани, малина, ожина, вишня, слива та ін. Ці культури необхідно підживлювати у період інтенсивного росту, а також варто внести добрива у ґрунт перед їх посадкою.
  • Середня потреба – огірки, томати, буряк, морква, петрушка, кукурудза, яблуня, смородина, аґрус та ін. Перед посівом і посадкою цих культур рекомендується удобрити землю азотом.
  • Помірна потреба – цибуля, редис, салат, шпинат, груша та ін.
  • Невисока потреба – горох, квасоля, пряні трави та ін.

Брак азоту призупиняє зростання і розвиток культури, що призводить до зниження врожайності. Якщо з'являються перші прояви азотного голодування, це означає, що як мінімум 30% врожаю буде втрачено.


Виправити ситуацію допоможуть комплексні добрива «Реаком». Щоб вибрати продукт, перейдіть до відповідного розділу. Для отримання консультації зателефонуйте нам або залиште запитання на сайті.