Змiст:

З такою овочевою культурою, як огірок, люди знайомі по всьому світу. А ось про правильне вирощування та підживлення цієї невибагливої рослини корисно знати як приватним фермерам, так і представникам спеціалізованих фермерських господарств. Адже саме від дотримання правил з догляду за огірками залежить високий врожай і гарні смакові якості популярного овоча.

Процес вирощування огірків

Вирощувати огірки можна як у закритому, так і у відкритому ґрунті. Кожна з технологій має свої особливості, при цьому передбачає підживлення огірків на певних етапах – про це і піде мова далі.

Знезараження насіння огірків

Перш за все, насіння огірків знезаражують шляхом замочування на 15-20 хвилин в 1% -ому розчині марганцівки. Потім їх промивають водою і просушують на серветці або тканині, які добре всмоктують вологу.

Підготовка ґрунту для посіву насіння

Для приготування ґрунту для посіву насіння можна змішати торф, перегній і землю у співвідношенні 1:1:2. Або купити готовий знезаражений ґрунт.

Сівба насіння на розсаду

Оброблене насіння висаджують у горщики або ящики. Перед цим на дно призначеної для вирощування розсади ємності кладуть дренаж, а саму ємність на 2/3 наповнюють підготовленим ґрунтом і поливають. Коли вода стече, у ґрунті роблять ямки глибиною 0,5-1 см, у які розкладають по дві непророщені насінини огірків (після сходів залишають одну – розвинутішу). Потім насіння присипають ґрунтом, трохи ущільнюють і зволожують. А ємності з насінням розташовують у теплому місці з температурою +26 +28 °С. Коли у сходів з'являються 2-3 листочки, розсаду можна пересаджувати у закритий або відкритий ґрунт. Бажано, щоб цього дня погода була несприятливою – так огірки легше приживуться у ґрунті.

Пересадка розсади огірків

Розсада огірків примхлива до пересадки, тому для цього завдання краще вибрати теплий і безвітряний день. Перед безпосередньою пересадкою необхідно змочити землю водою, після чого витягти розсаду з горщика або ящика і помістити до виритої у закритому або відкритому ґрунті ямки. Для стимуляції росту огірка у поглиблення рекомендується підсипати 1 чайну ложку аммофосного добрива.


  • Закритий ґрунт. Огірки люблять тепло, тому найтиповішим для огірків у закритому ґрунті є вирощування у парниках, в ідеалі – поруч з теплицями, де вирощують помідори. У цьому випадку грядки для помідорів роблять з торфу і перегною, вкритих шаром ґрунту (1:1:1). До отриманої суміші додають мінеральні добрива з розрахунку 10 г аміачної селітри, 30 г звичайного суперфосфату (або 20 г подвійного) і 10-15 г калію сірчанокислого.

Щоб ґрунт встиг осісти і ущільнитися, його починають готувати приблизно за тиждень до посадки насіння огірків або висадки розсади. Замість органічного добрива для створення основи можна використати свіжу траву, политу водою і вкриту землею.


  • Відкритий ґрунт. Якщо висаджувати теплолюбні огірки у відкритий ґрунт, під грядки краще вибирати захищені від вітру ділянки (наприклад, біля паркану або стіни). Підготовкою ґрунту під посадку огірків бажано зайнятися, починаючи з вересня-жовтня: очистити землю від бур'янів, перекопати ґрунт, внести добриво, що довго розкладається, з мінеральних підживлень і свіжого гною, включаючи суперфосфат.

Підживлення огірків

У процесі вирощування огірки рекомендується підживлювати на різних етапах розвитку.


  • Перше підживлення. Для нього придатні комплексні добрива для огірків з азотом у складі, органічні добрива, окремі туки. Перше підживлення найкраще здійснювати не раніше початку цвітіння. Головне, щоб до складу підживлення у достатній кількості входив азот.
  • Друге підживлення. Його виконують у декілька заходів з використанням калійних, фосфорних і азотних добрив з сіркою під час плодоношення рослин. Перший раз огірки поливають нітрофосфорним розчином (1 ст. ложка на 10 л води) після появи плодів. За тиждень рослини підживлюють другий раз, використовуючи при цьому розчин з 10 л води, 0,5 л коров'яку і 1 ч. ложки сульфату калію. Надалі підживлення огірків збалансованими за складом добривами здійснюються з інтервалом у 7 днів.

При цьому пам'ятайте, що огірки у закритому ґрунті потребують частіших підживлень добривами, ніж культури, які вирощують у відкритих ґрунтах. Для осіннього підживлення огірків у відкритому ґрунті можна взяти 10-25 г калійної солі, 15-25 г сірчанокислого амонію і не більше 25 г аміачної селітри. При цьому важливо не перевищити оптимальну для рослин дозу.


Щоб не витрачати час на самостійне приготування добрив для підживлення рослин, ви можете скористатися готовою продукцією ТМ «Реаком». Представлене у нашому асортименті рідке мікродобриво у хелатній формі «Реаком-Р-Огірки» придатне для передпосівної обробки насіння, позакореневого та кореневого підживлення овочевої культури. Результатом застосування універсального препарату стає підвищення врожайності огірків, поліпшення смаку плодів і зниження рівня нітратів у них.