Змiст:

Протягом свого життєвого циклу помідори, як і більшість овочевих культур, потребують таких основних поживних елементів, як калій, магній, фосфор, азот, мідь, бор, марганець. Томати добре реагують на ґрунтові добрива із вмістом перерахованих елементів. Але при цьому не можна допускати надлишкової кількості підживлення – у випадку з томатами їм краще недодати корисних речовин, ніж дати забагато. Крім того, для отримання рясного врожаю потрібно знати, чим і як правильно удобрювати кущі на різних стадіях розвитку. Давайте розглянемо ці особливості.


Підживлення насіння помідорів при посадці


Перед посадкою насіння помідорів з метою знезараження рекомендується «протравити» марганцівкою. Домогтися аналогічно ефекту можна і шляхом замочування насіння у висококонцентрованому хелатному добриві «РЕАКОМ-Р-ТОМАТИ».


Для підвищення врожайності насіння томатів корисно на добу замочити у поживних сумішах (гуматах натрію або калію, соку картоплі або алое, спеціальних препаратах).flask_bright.png

Оброблене насіння просушують, не промиваючи попередньо. Після чого пророщують у блюдці, застеленому змоченою водою марлею.


Чим удобрювати розсаду помідорів


Найпершим підживленням для розсади помідорів є безпосередньо ґрунт, яким наповнені ящики для висадки молодих рослин. Головне, щоб в землі не було надлишку азоту. Інакше томати занадто активно нарощують зелену масу і як наслідок слабшають, що призводить до зниження майбутнього врожаю.


З появою на помідорах 2-3 листочків можна починати підживлювати рослину рідким добривом. Для приготування розчину 1 ст. ложку сечовини розчиняють у 10 л (відрі) води. На поливання 1 куща витрачається 0,5 л підживлення. Цим розчином можна обробляти помідори не тільки кореневим методом, а й позакореневим, обприскуючи кущі зверху донизу у вечірні години. Особливо корисні такі обприскування для розсади, яка відстає у розвитку.


Обприскування розсади помідорів позакореневим методом може здійснюватися і за допомогою спеціалізованого препарату «РЕАКОМ-Р-ТОМАТИ». Завдяки його застосуванню посилюються захисні властивості рослин, поліпшується смак плодів, зростає врожайність томатів.


Через тиждень після першого підживлення томати удобрюють розчином нітрофоски, який готується із розрахунку 1 ст. ложка підживлення на 1 л води. Подальші підживлення нітрофоскою до висадки помідорів у ґрунт проводять раз на 10-12 днів.


Як експрес-підживлення для помідорів є обприскування листя і стебел розчином суперфосфату. Для його приготування 1 ст. ложку добрива розводять в 1 л гарячої води, а через добу у настояний розчин доливають води до обсягу 10 л.


Чим підживлювати помідори у теплиці


Перед тим, як висаджувати помідори у тепличний ґрунт, у підготовлені лунки вносять добриво у вигляді жмені перегною (компосту) і щіпки золи. Якщо немає можливості використовувати перегній, рослини після посадки поливають настоєм свіжої трави з додаванням коров'яку та золи.


Протягом перших 10-20-ти днів після посадки підживлювати помідори не рекомендується, тому що рослині потрібен час, щоб прижитися на новому місці. За 2-3 тижні висаджені у теплиці помідори підживлюють рідким добривом. До складу суміші входять фосфорні (40 г), калійні (15 г) і азотні (25 г) добрива, розведені у 10 л води. 1 л цього розчину вносять під кожен кущ. news_flask.png


Наступне підживлення здійснюється у період цвітіння томатів. Рідке добриво готують з коров'яка або пташиного посліду (0,5 л), додаючи сульфат калію (1 ст. ложка). Компоненти розчиняють у 10 л води і поливають 1 л цього розчину кожен кущ.


З утворенням зав'язі помідори удобрюють настоєм деревної золи (2 л на 10 л гарячої води), до якого додана борна кислота (10 г).


Щоб прискорити дозрівання плодів і покращити їх смакові якості, томати на етапі плодоношення підживлюють розчином із суперфосфату (2 ст. ложки) і гумату натрію (1 ст. ложка), розведених у 10 л води.


З того моменту, коли у томатів з'являються плоди, допускається тільки кореневе підживлення рослин. Для цієї мети також ідеально підходить рідке добриво «РЕАКОМ-Р-ТОМАТИ», яким можна обробляти рослину методом крапельного зрошення коренів. З нормами витрати мікродобрива залежно від способу застосування можна ознайомитися в описі характеристик препарату у каталозі продукції на нашому сайті.