Змiст:
З усіх ягід, що вирощуються в умовах українського клімату, першою на садових грядках дозріває саме полуниця. Багато фермерів обирають цю культуру через невибагливість до умов вирощування і здатність приносити врожай на одній ділянці не один рік поспіль. Однак для отримання гарного за кількістю і якістю врожаю полуниця потребує різноманітного живлення. Тому практично протягом усього року рослину підживлюють рідкими добривами.

Рідке добриво для полуниці вносять за певною схемою:

  • 1-е підживлення - весняне (з появою зеленого листя)
  • 2-е підживлення - весняне (з утворенням зав'язі)
  • 3-тє підживлення - літнє (після збору врожаю)
  • 4-е підживлення - осіннє.


Перше підживлення полуниці навесні покращує склад виснаженого ґрунту. Друге весняне підживлення позитивно впливає на смакові якості майбутнього врожаю ягід. Внесення рідкого добрива влітку відповідає за обсяг врожаю наступного року. Осіння обробка полуниці необхідна для відновлення ягідних кущів, які плодоносили весь теперішній сезон.

Первинне весняне підживлення полуниці


Навесні, після очищення садової ділянки від торішнього листя і вусів рослини та розпушування ґрунту, здійснюється найперше підживлення полуниці. Якщо ви тільки збираєтесь висаджувати саджанці полуниці в ґрунт, його також потрібно підготувати до посадки. Для цього рекомендується приготувати таку поживну суміш: в 10 л води розвести 200 г пташиного посліду. Після того, як розчин протягом доби настоїться, ним поливають кущі між рядками.

Рідке добриво для полуниці, внесене на цій стадії в ґрунт, насичує її комплексом поживних елементів і тим самим підвищує родючі властивості. news_flask.png

Підживлення полуниці навесні


Коли зав'язь на кущах сформована, проводиться друге за весну підживлення полуниці рідким добривом. У цей період для інтенсивного росту і розвитку надземної частини рослини в ґрунті має бути достатня кількість азоту. Усунути можливий дефіцит цього елементу допомагає рідке добриво для полуниці, яке готується на основі коров'ячого або курячого посліду, розведеного з водою у співвідношенні 1:10 або 1:12 відповідно. Отриманим розчином поливають грядки навколо кущів полуниці, уникаючи попадання рідкого добрива на листя рослин.

Літнє внесення підживлення для полуниці


Доглядати за полуницею влітку слід шляхом підживлення рослини рідким добривом з калієм і фосфором у складі, оскільки ці елементи відповідають за утворення здорової зав'язі в майбутньому сезоні. Як рідке добриво найчастіше використовують розчин деревної золи (3 склянки золи розбавляють в 10 л води) або калійну селітру з розрахунку 2 столових ложки на 10 л води. Будь-яка суміш має настоятися один день, а потім нею обережно поливають кущі полуниці під корінь. Через два тижні можна провести повторне підживлення полуниці.

Підживлення полуниці восени


Осіннє внесення рідких добрив, як і літнє, визначає кількість і якість врожаю майбутнього року, а також допомагає полуниці вдало перезимувати.

Підживлення рекомендується проводити наприкінці вересня перед тим, як вкривати саджанці на зиму опалим листям чи іншим природним матеріалом. flask_bright.png

Відповідне рідке добриво для полуниці готується за таким рецептом: змішується 1 частина деревної золи, 2 частини коров'ячого гною і 20 частин води. Такою сумішшю кущі ягід поливаються між рядками.

Спеціально для тих, хто не хоче займатися самостійним приготуванням поживних розчинів для удобрення полуниці, у продажу є готові препарати. В Україні придбати комплексне добриво для полуниці ви можете, звертаючись найбільш зручним для вас способом до представників компанії «РЕАКОМ». У лінійці наших препаратів наявне високоефективне хелатне мікродобриво «РЕАКОМ-Р-ЯГОДИ», призначене для кореневого та позакореневого підживлення різних ягідних культур, у тому числі полуниці.