Змiст:

Одну з найважливіших у світовому сільському господарстві культуру – буряк – вирощують у країнах з помірним кліматом. І Україна – не виняток: щорічно посівні площі під затребуваний у нас столовий буряк займають 40-45 тис. га. Хоча предком буряка є дикоростучий мангольд (мешканець Західної Європи), цю городню культуру можна по праву віднести до традиційних слов`янських. Адже перші згадки про обробку буряків на території Київської Русі датуються ще Х століттям н.е.


Перш ніж братися за вирощування буряка, особливо з комерційною метою, необхідно вивчити усі нюанси посіву, догляду, удобрення й підживлення рослини. А потім дотримуватися правил на практиці -– лише так можна домогтися отримання рясного та якісного врожаю. Давайте детально розглянемо цю тему.


Загальна характеристика буряка


Буряк – це городня культура родини Амарантових. Залежно від сорту рослини бувають одно- або дворічними. Обробляють буряк для отримання як цукру, так і на корм тваринам.


Коренеплоди буряка мають темно-червоне або темно-бордове забарвлення. Вага одного коренеплоду у середньому становить 400 г, але може досягати і декількох кілограм.


На врожайність буряка позитивно впливають такі фактори, як:

  • достатня освітленість на початковому етапі зростання;

  • пухкі, добре аеровані, насичені органікою родючі ґрунти;

  • помірна зволоженість землі;

  • температура вище 5-6 °С на початковому етапі зростання;

  • своєчасне проріджування посівів.


У кліматичних умовах України звичайна врожайність буряка складає 25-35 т/га. Домогтися вищих показників допомагає внесення органічних і мінеральних добрив. Про те, чим краще підживлювати рослину, ви дізнаєтеся з опису кожного з існуючих різновидів буряка.


Види, підвиди і сорти буряка


Рід буряка об'єднує у собі 13 видів, з яких окультурені лише два: буряк листовий і буряк звичайний.


  • Листовий буряк (мангольд)

Листовий буряк буває одно- або дворічний. Рослина не дає коренеплодів, а усі сили спрямовує на формування розгалуженого кореня і потужної розетки соковитого листя. Багаті на корисні речовини листя і черешки листового буряка вживаються в їжу.


Сорти цієї культури в Україні вирощують рідко. У той час, як в інших європейських країнах, США і Японії досить популярні такі сорти листового буряка, як Лукуллус, Смарагд, Аржентата, Вулкан, Наречена, Рубін.


Як правильно вирощувати листовий буряк


Мангольд краще не висаджувати після шпинату або буряка. В ідеалі вибрати ділянку, на якій росли огірки, помідори, картопля або цибуля.


Після появи 2-х листків мангольд проріджують перший раз, залишаючи між рослинами відстань 15 см. А ще через пів місяця – вдруге, при цьому залишають відстань 40 см.


Листовий буряк поливають під корінь у міру пересихання землі (якщо погода суха, то майже щодня). Бур'яни видаляють, затверділий ґрунт розпушують.


Листя мангольда дозріває у середньому за 2-2,5 місяці, після чого його зрізають.


Чим корисно удобрювати листовий буряк


До посіву насіння листового буряка ґрунт готують заздалегідь. Восени його удобрюють з розрахунку на 1 кв. м перепрілим гноєм (5 кг), суперфосфатом (20 г), хлоридом калію (15 г). Навесні одночасно з неглибоким розпушуванням вносять підживлення у вигляді сірчанокислого амонію (по 10 г на 1 кв. м).


Щоб насіння швидше зійшло, його на декілька годин занурюють у стимулятор росту. Після чого висівають на глибину 2 см в одну лінію з інтервалом між рядками 35 см. Потім поверхню борозен обробляють мульчею торфу і поливають.


Через 10 діб після другого проріджування листовий буряк підживлюють органічними або мінеральними добривами: розчином коров'яку 1:10, розчином курячого посліду 1:20 або розчином нітрофоски 50 г/10 л. Перед внесенням підживлення буряк рясно поливають (по 1 л води на рослину).


  • Звичайний буряк: різновиди і сорти

Звичайний буряк належить до дворічних трав'янистих рослин. Протягом першого року у неї формується м'ясистий коренеплід, другого року – квіткове стебло, на якому утворюється зав'язь і відбувається дозрівання насіння. Саме отримання врожаю смачних коренеплодів є основною метою вирощування звичайного буряка.


Виділяють 3 підвиди буряка звичайного: столовий, цукровий та кормовий. Далі йтиметься про кожного з них.


  • Столовий буряк

Це дворічна городня культура, яка дає врожай у вигляді великих коренеплодів (до 1 кг) темно-бордового кольору. Листя столового буряку широке, насичено зеленого кольору. Форма плодів – від округлої до плоскої.


В їжу переважно вживають коренеплоди столового буряка. Крім того, корисним є і бадилля, яке використовують для приготування різних страв.


Усі сорти столового буряка умовно поділяють на червоні і білі. Червоноплідний буряк користується найбільшою популярністю у споживачів. Білі сорти буряка теж вживаються у їжу, чим і відрізняються від цукрових та кормових, з якими їх іноді плутають через м'якоть білого кольору.


До найпопулярніших сортів столового буряка належать Холодостійка 19, Єгипетська, Ерфуртська, Екліпс, Бордо, Одноросткова, Детройт, Циліндра, Отаман.


Особливості вирощування столового буряка


На одному і тому ж місці столовий буряк бажано висаджувати не раніше, ніж за 3 роки. Найкращими попередниками цієї культури вважаються злакові (пшениця, ячмінь, рис, просо, жито), огірки, помідори, баклажани, солодкий перець, редис, салат та інші ранні овочі. Також столовий буряк добре реагує, якщо раніше на ділянці росли бобові.


А ось після ріпаку, соняшника, кормового і цукрового буряка висівати столовий буряк небажано. Після самого ж буряка можна висаджувати практично будь-які овочі і зернові – і отримувати гарний врожай.


Для обробітку столового буряка придатні чорноземні, опідзолені або темно-сірі ґрунти. На усіх фазах росту рослині необхідно забезпечити достатнє освітлення.flask_bright.png


Насіння столового буряка, як правило, сіють рядками з відстанню між ними 45-60 см. Для своєчасного сходження паростків має бути забезпечена вологість у кількості 70% від їх маси. З появою 2-3 листочків посіви проріджують так, щоб відстань між ними була не менше 3-5 см.


Збирають коренеплоди столового буряку до істотного зниження температури, тому що при перших заморозках вони втрачають свої корисні властивості.


Ефективне підживлення столового буряка


Підготовка ґрунту до посіву столового буряка починається з осені. У цей період землю орють і збагачують методом внесення органічних добрив (перегною або компосту).


Навесні, перед засівом, ґрунт обробляють гербіцидами. З метою підвищення майбутньої врожайності ділянку удобрюють азотом, калієм і фосфором. На цьому етапі високу ефективність демонструє застосування мікродобрив.


  • Цукровий буряк

Є дворічною бульбовою рослиною, але культивується як однорічна. Колір коренеплодів цукрових буряків білий, форма – витягнута конусоподібна, злегка стисла з боків.


У коренеплодах цього підвиду культури міститься 8-22% сахарози, тому вони використовуються для виробництва цукру, жому, патоки і дефекату. А бадилля рослин служить зеленим кормом для тварин і птахів.


Цукровий буряк був виведений селекціонерами зі звичайного столового буряка. Серед відомих сортотипів цукрових буряків – Богема, Ненсі, Бона, Сфінкс, Мандарин, Кларіна.


Правила вирощування цукрового буряка


Перед посадкою насіння цукрового буряка рекомендується на ніч замочити у теплій воді. На наступний день його можна висаджувати. Оскільки цукровий буряк теплолюбний, насіння бажано висаджувати на сонячних ділянках, де коренеплоди зможуть набирати масу.


Городня культура вибаглива до ґрунту: для неї підходять суглинні, добре дреновані ґрунти з рівнем рН 6,5-7%. На кислих ґрунтах врожай буде мізерним.


В українських регіонах цукровий буряк можна висівати у весняний період. Перед посівом ґрунт очищають від бур'янів, орють, боронують і вирівнюють поверхню. На відстані приблизно 50 см один від одного роблять борозни для посадки, куди закладають насіння на глибину не більше 4 см.


Рослина погано переносить посуху, але при цьому не потребує рясного поливу. Вирощуваний на суглинних ґрунтах цукровий буряк достатньо поливати один раз на тиждень. За 2 тижні до збору врожаю полив припиняють.


Дозріває цукровий буряк протягом приблизно трьох місяців, після чого бульби витягують із землі і зберігають у прохолодному приміщенні.

Рекомендації з підживлення цукрового буряка


З метою захисту цукрового буряка від захворювань до ґрунту вносять деревну золу і бор. Інакше за нестачі бору у ґрунті на коренях рослини можуть з'явитися чорні нарости і корки.


Одним з найважливіших елементів живлення для цукрового буряка є азот, причому у нітратній формі.news_flask.png


Основну дозу азотних добрив вносять кореневим способом безпосередньо перед посівом, а решту – до фази 7-8 листка.


Цукровий буряк добре відгукується на підживлення калійними і фосфорними добривами. Так, на розвиток бульб рослини позитивно впливає внесення у ґрунт кісткового борошна, багатого на калій і фосфор.


З метою прискорення зростання бульб і кореневої маси цукрових буряків вносять борні добрива по листку. Таким же позакореневим способом культуру при необхідності підживлюють добривами із вмістом марганцю і цинку у складі.


  • Кормовий буряк

Як і цукровий буряк, належить до технічних культур і культивується як однорічна, тільки вирощується на корм с/г тваринам. Від столового буряка відрізняється своїм складом: великою кількістю білка, клітковини і грубих рослинних волокон.


За формою коренеплоди кормового буряка досить різноманітні: зустрічаються овальні, круглі, циліндричні, подовжено-конічні. При цьому колір коренеплодів може варіюватися від білого до бордового, як і м'якоть у розрізі.


До найпоширеніших сортів кормового буряка належать Рекорд, Центаур, Урсус, Мілана, Лада, Вермон.


Вирощування і догляд за кормовим буряком


Перед посівом посадковий матеріал обробляють розчином марганцівки. Насіння кормового буряка висаджують у ґрунт на глибину 5 см, коли він прогрівається до 8 °С (зазвичай це відбувається наприкінці березня). Відстань між закладкою насіння дорівнює приблизно 40 см.


Через 48 год. після посадки ґрунт бажано розпушити з використанням плоскоріза. Доти, поки бадилля буряка не зійдеться, прополюють бур'яни.


Поливають рослину систематично залежно від погодних умов (у посушливі дні, коли температура вище 30 °С – найбільш рясно). Щоб продовжити термін зберігання бульб, за місяць до збору врожаю полив кормового буряка повністю припиняють.


Рекомендовані добрива для кормового буряка


Загалом система удобрення кормового буряка аналогічна системі підживлення цукрового.


З метою профілактики та захисту кормового буряка від шкідників одночасно з осіннім перекопуванням у ґрунт додають компост (35-37 т/га). До складу добрив можна включити і деревну золу (приблизно 2 ц). Навесні перед переорюванням у землю вносять нітроамофоску і калійні добрива.



Якщо ви займаєтеся вирощуванням буряка у промислових масштабах і зацікавлені в отриманні високоякісного врожаю, радимо застосовувати високоефективне мікродобриво «РЕАКОМ-Р-БУРЯК». Хелатний препарат може використовуватися у вигляді позакореневого підживлення усіх видів буряка, забезпечуючи тим самим повноцінне живлення рослин.