Змiст:
Як показує досвід представників агробізнесу, недостатньо знайти і придбати якісні рідкі добрива (РД) - потрібно ще правильно їх застосовувати. У іншому випадку ви просто не досягнете головної мети кожного зацікавленого в успіху своєї справи аграрія - рясного і смачного врожаю.

У цій статті для вас зібрані 10 основних рекомендацій експертів щодо правильного внесення рідких добрив. Сподіваємося, що вони виявляться корисними для вас.

  1. РД потрібно вносити з урахуванням певної стадії розвитку рослин. На різних етапах свого життєвого циклу одна і та ж рослина потребує надходження різних речовин. Якщо, наприклад, у початковий період розвитку в пріоритеті азот, то при підготовці до зимівлі рослини повинні отримати достатній запас калію. Це важливо враховувати, перш ніж вносити те чи інше добриво.
  2. Поживний розчин потрібно використовувати за призначенням відразу після приготування. Готові як до самостійного застосування, так і додані до складу бакових сумішей, РД зберігаються не довше кількох днів.
  3. Важливо проводити підживлення в оптимальних для цього умовах. При внесенні РД кореневим або позакореневим способами ґрунт і повітря повинні бути достатньо прогрітими (тобто сніг на той час вже має розтанути).
  4. Безпечніше вносити суміш у вологий ґрунт. Якщо вносити добрива у сухий ґрунт, це загрожує різким підвищенням концентрації розчину, що призводить до пригнічення рослин. Тому намагайтеся поливати ґрунт перед обробкою добривами, не заливаючи його при цьому.
  5. Не можна перевищувати зазначене в інструкції дозування РД. Концентроване водорозчинне добриво - це збалансований за складом мікро- і макроелементів, вітамінів і мінералів препарат. І якщо суміш розбавлена ​​водою не в тій пропорції, то листя, коріння або насіння рослин (залежно від способу підживлення) внаслідок передозування добривом можуть отримати хімічний опік.
  6. При визначенні дозування необхідно враховувати якість родючості ґрунту і кількість внесених навесні добрив. Розрахунок оптимальної норми внесення РД в осінній період повинен відбуватися з урахуванням конкретного типу ґрунту і того, чи вносилися в нього добрива після зимівлі.
  7. Не порушувати терміни внесення добрив. Сезонність внесення РД залежить від їх типу. Так, азотні препарати призначені для удобрення у весняний період. Крім того, препарати, у яких азот представлений в аміачній формі, дозволено вносити як навесні, так і восени у глинисті і суглинні ґрунти. Калійні хлоромісткі РД найкраще вносити восени, калійні препарати без хлору в складі - восени і навесні, а в піщані ґрунти - ще й влітку. Фосфорні добрива підходять для внесення протягом весни і осені.
  8. Не розпилювати РД на рослини при активній дії сонячного світла. Позакоренева обробка рослин рідкими добривами рекомендована під час відсутності прямих сонячних променів (найкраще у вечірній час).
  9. Після внесення суміші ґрунтовим методом рослини необхідно обприскати водою. Це дозволить уникнути опіку листя у разі, якщо на нього випадково потраплять краплі розчину. Адже для кореневого підживлення готується розчин з більш високою концентрацією компонентів, ніж для обприскування рослин.
  10. При внесенні конкретного РД не забувайте враховувати його специфіку. Наприклад, доведено, що азот у великих дозах призводить до накопичення нітратів у плодах овочевих і плодово-ягідних культур. Тому внесення азотних РД потрібно закінчити не пізніше, ніж за 1 місяць до збору врожаю.

За умови дотримання перерахованих порад ви ефективно і безпечно зможете усунути дефіцит поживних речовин, яких не вистачає в ґрунті, і як наслідок, отримаєте багатий врожай і високоякісну продукцію.