Змiст:
Городники зі стажем підтвердять, що підживлення томатів має важливе значення для повноцінного розвитку цього примхливого виду рослин родини пасльонових. Особливо корисним є позакореневе підживлення томатів, причому не тільки у період цвітіння або на початковій стадії плодоношення, а й на наступних етапах розвитку культури. При цьому з позакореневим внесенням добрив може чергуватися кореневе підживлення томатів, розчин якого має більш високу концентрацію компонентів і при потраплянні на надземні частини рослини може їх обпекти.

У яких випадках краще позакореневе підживлення томатів?


Вибирати позакореневий спосіб обробки томатів рекомендується у таких випадках:
  • При вирощуванні культур на занадто закислених або важких ґрунтах.
  • Якщо рослини відчувають гострий дефіцит мікроелементів.
  • У початковій фазі бутонізації томатів.
  • Якщо помітили на розсаді перші ознаки захворювання.
  • Коли ґрунт сильно зволожений.
  • Якщо коренева система рослини пошкоджена у процесі пересадки або пікіровки.

5 видів позакореневого підживлення томатів


У мережі Інтернет ви можете знайти різноманітні рецепти підживлення томатів у великій кількості. Ми вирішили відібрати серед них перевірені варіанти і подати в цій статті до вашої уваги.

  1. Підживлення томатів дріжджами. Цей метод, при якому підживлення розсади томатів і перцю проводиться добривом, виготовленим з сухих чи пресованих дріжджів, давно застосовується багатьма приватними городниками. Головне - використовувати свіжі дріжджі. За рецептом в 3 л теплої води потрібно розчинити 1 пачку сухих дріжджів і 2 ст. ложки цукру, після чого залишити розчин у теплому місці на добу. Підживлювати томати, перець та інші овочеві культури потрібно розведеним у воді розчином у співвідношенні 1:10.
  2. Підживлення томатів золою. Ефективне підживлення томатів під час вегетації може здійснюватися з використанням деревної золи. Настоянка золи для підживлення томатів готується з розрахунку 1 ч.л. золи і 1 л води. Протягом доби ця суміш настоюється, після чого в ній замочують насіння томатів на 5-6 год. Під час висаджування розсади в ґрунт можна додавати по 1 ч.л. настоянки в кожну ямку.
  3. Підживлення томатів борною кислотою. З метою профілактики та лікування такого поширеного захворювання, як фітофтора, рекомендоване підживлення томатів борною кислотою. Корисним також є передпосівне замочування насіння в розчині борної кислоти. Суміш готується шляхом розчинення 1 ч.л. борної кислоти у відрі гарячої води. Для обприскування 10-ти кущів знадобиться 1 л готового розчину. Підживлення томатів борною кислотою здійснюється тричі:
  4.     - до початку формування бутонів,
        - підживлення томатів борною кислотою під час цвітіння;
        - на початку дозрівання плодів.
  5. Підживлення томатів селітрою. Залежно від виду елементів, у яких рослина відчуває нестачу, у різні періоди розвитку томатів використовуються різні види селітри. Аміачна селітра в поєднанні з калійними і фосфорними добривами насичує рослини азотом - це ефективне підживлення томатів у період появи першої зав'язі. Натрієва селітра підходить для томатів на стадії вегетації. Магнієва і кальцієва селітра корисна для підживлення томатів під час плодоношення. Позакореневе підживлення селітрою томатів залишається одним з найпопулярніших способів удобрення культури.
  6. Підживлення томатів йодом. При опаданні листя або малій кількості зав'язі на кущах доцільне підживлення томатів борною кислотою та йодом. До складу йодного розчину входять 250 мл молока (нежирного), 1 л теплої води і 5 крапель йоду. Підживлення томатів йодом і борною кислотою проводиться вранці і ввечері шляхом розпилювання на бадилля рослин. Важливо не перевищити дозування йоду, щоб листя томатів не отримало опіків.

Позакореневе підживлення томатів у теплиці і у відкритому ґрунті


Як відомо, томати можна вирощувати у теплиці або у відкритому ґрунті. Давайте розглянемо особливості двох способів. Майте на увазі, що для підживлення використовуються однакові за складом суміші.

  • Підживлення томатів у відкритому ґрунті. Відразу після висадки у відкритий ґрунт зазвичай практикується підживлення розсади томатів. Це доцільно з кількох причин. По-перше, під час пересадки коренева система рослини частково пошкоджується. По-друге, у перші 10 днів томатна культура намагається звикнути до нових умов і більша частина корисних речовин йде на розвиток її кореневої системи. Обприскувати рослини краще зранку, поки температура повітря і рівень випарів ще не піднялися до максимальних позначок. Підживлення томатів у відкритому ґрунті дає помітний результат вже через кілька годин після внесення: прив'ялі кущики вбирають корисні речовини і «оживають на очах».
  • Підживлення томатів у теплиці. При вирощуванні томатів у теплиці їх удобрення вимагає іншого підходу, ніж підживлення томатів у ґрунті. Для підтримки рослин, як правило, практикується підживлення томатів під час цвітіння, а точніше, на самому його початку. Підживлення томатів після цього іноді виконується з метою профілактики захворювань.


І найголовніше:  порівняно з внесенням добрив під корінь позакореневе підживлення томатів дозволяє поживним речовинам засвоюватися в 5-8 разів швидше. Пропонуємо вам переконатися у результативності позакореневого підживлення томатів, скориставшись на практиці хелатним мікродобривом «РЕАКОМ-Р-ТОМАТИ», яке можна придбати у нашому інтернет-магазині.