Змiст:
Така рослина родини бобових, як соя, належить до високорентабельних сільськогосподарських культур, чим пояснюється її популярність у колах українських агровиробників. Але перш ніж взятися за вирощування сої, потрібно мати уявлення про особливості процесу.

Сприятливі умови для посадки сої


На врожайність сої сильно впливають кліматичні умови і склад ґрунту, на якому зростає ця рослина. Насіння сої рекомендується висаджувати на глибину 4,5-7 см на полях, де до того росли зернові культури, цукровий буряк, кукурудза, картопля чи багаторічні злаки. Прийнятна щільність посіву становить 35-40 насінин/метр. А ось після зернобобових культур, капусти і соняшника соя буде рости погано, як і в разі висівання на одному і тому ж місці кілька років поспіль.

З існуючих типів ґрунтів для посадки сої найбільше підходять нейтральні або слабокислі. При цьому вони повинні мати високий вміст фосфору і кальцію у складі, а також оптимальний запас вологи. Крім того, ґрунт, на якому планується висаджувати теплолюбиву рослину, має бути очищеним від бур'янів і добре прогрітим (оптимальна температура 10-15 ° С).

Найбільш сприятливим періодом для висіву сої вважається друга половина квітня чи перша або друга декада травня. news_flask.png

Живильні речовини і мікроелементи, яких потребує соя


Першочерговою умовою для отримання гарного врожаю сої є надходження з ґрунту достатньої кількості поживних речовин. Воно повинно вдвічі-втричі перевищувати кількість, необхідну для зернових культур. При цьому на різних етапах розвитку у сої проявляється і різний рівень потреби в поживних елементах.

Соя найбільше потребує азоту і калію. Азот, завдяки якому бульби правильно функціонують, бобова рослина отримує через фіксацію. У цьому процесі активну участь бере калій, який до того ж підвищує стійкість рослини до захворювань.

Хоча норма споживання соєю фосфору менша, ніж азоту і калію, проте не менш важлива для росту і розвитку коренів і листя рослини, формування насіння. У нормальному розвитку бульбочок і поліпшенні ph ґрунту головна роль належить кальцію.

Для формування білків і утворення хлорофілу соя потребує сірки. На одному рівні зі споживанням фосфору і сірки знаходиться споживання бобовою рослиною магнію.

Окремо варто сказати про значення мікроелементів у живленні сої. Сповільнене зростання і зниження врожайності - це якраз ї є наслідком їх нестачі.   flask_bright.png

Наприклад, нестача молібдену, як і азоту, негативно впливає на активність бульбочок.

За допомогою заліза регулюються процеси дихання і фотосинтезу. Інтенсивність останнього також залежить від кількості міді. Активізація ферментів, участь в азотному обміні і формування білка - основні функції, які виконує цинк.

Такий мікроелемент, як бор, відповідає за активне зростання коренів, пагонів і квітів. Синтез хлорофілу, активація ферментів, зменшення негативної дії нітратів - все це завдяки марганцю. Кобальт ефективно фіксує азот і регулює його вміст в сої.

Застосування комплексних мікродобрив для підвищення врожайності сої


Низька врожайність сої може бути викликана тим, що:

  1. Опади в регіоні вирощування розподіляються нерівномірно.
  2. У результаті злив ґрунт виявляється заболоченим.
  3. Рослина відчуває нестачу в надходженні з ґрунту основних поживних речовин.
  4. Імунітет с/г культури слабшає через захворювання або дію комах-шкідників.
  5. Бульбочкові бактерії, що застосовуються під час протруєння насіння, вводяться в недостатньому обсязі.

Причиною дефіциту мінеральних речовин і мікроелементів у ґрунті може бути неповноцінне підживлення ними або внесення добрив нижче норми. У вирішенні цієї проблеми найбільш ефективним є використання хелатних мікродобрив ТМ «РЕАКОМ». Концентрований препарат містить весь комплекс корисних поживних речовин і мікроелементів в оптимальних для бобової рослини дозах.

Гарних результатів у підвищенні врожайності можна домогтися шляхом позакореневої обробки сої препаратом «РЕАКОМ-СР-СОЯ» перед цвітінням, а також перед посівом насіння. Внесення композиції хелатів згідно інструкції сприяє збільшенню родючості ґрунту і підвищенню продуктивності сої.