Змiст:
Очевидно, що метою роботи кожного серйозного агронома є отримання максимального врожаю з земельної ділянки. При цьому на досягнення високих результатів впливає ряд чинників. Наприклад, якщо мова йде про вирощування такої посівної культури, як соняшник, до факторів, що визначають врожайність, належать:

  • якість посівного матеріалу;
  • глибина посіву;
  • період посіву;
  • норма висіву насіння.

Остання норма характеризує густоту посіву насіння на одиницю площі. Вона надзвичайно важлива для гібридів соняшника. Майте на увазі, що густота посіву насіння для різних гібридів соняшника буде неоднаковою. Різниця може становити 40-80 тис. насінин на 1 га. Це обумовлено специфікою регіону, на території якого вирощується соняшник, а також особливостями конкретного сорту культури.

Давайте розглянемо, якими способами можна розрахувати норму висіву насіння соняшника.

Формула для розрахунку норми висіву


Оптимальну густоту посіву насіння соняшника (тис. рослин/га) можна вирахувати за формулою:

Г = (А + ΣВ) / 0,122хΣД + 0,1П

де:
      А - весняні запаси вологи в шарі ґрунту товщиною 1 метр (мм),
      В - середня сума опадів за вегетаційний період (мм),
      Д - середня сума дефіцитів вологості повітря за вегетаційний період (мм),
      П - товщина ґрунтового шару, який зволожують перед посівом насіння (см),
      0,122 і 0,1 - поправні коефіцієнти у вигляді постійних величин.

Під час посіву насіння соняшника прийнято робити надбавку на рівні 25-30% (при використанні гербіцидів) або 40-50% (при вирощуванні соняшника без них). Внесення відповідних поправок пов'язано з тим, що:
  • рівень сходження насіння на полях на 15-20% нижчий, ніж в лабораторії;
  • 8-12% с/г культур гине в процесі боронування або культивації між рядами;
  • 5-6% рослин пропадають природним чином.

Не забудьте врахувати ці поправки при налаштуванні сівалок на ту чи іншу норму висіву.

Від чого залежить глибина посіву насіння соняшника


Глибина посіву насіння визначається на підставі трьох основних критеріїв:
  1. Погодні умови.
  2. Рівень вологості верхнього ґрунтового шару.
  3. Розмірність насіння.

Посушливі умови на місцевості, обраної під посів насіння соняшника, потребують зниження розрахованої норми. І навпаки, при наявності рясних опадів на території норму висіву необхідно збільшити.

Якщо у готовому до посіву ґрунті міститься достатньо вологи, насіння соняшника закладають на 5-7 см вглиб. А якщо верхній шар ґрунту висушений, то рекомендується загортати насіння на глибині 9-10 см.

Має значення і структура ґрунту: на легких висів виконується на 8-10 см у вологий ґрунт, на важких - достатньо глибини 4-5 см. flask_bright.png

Для матеріалу для посіву слід обирати протруєне насіння з питомо-важкою вагою (40-90 г при кількості в 1 000 од.), попередньо прогріте при температурі 30 ° С протягом 10 діб перед посівом.

Пам'ятайте, що важливо не лише правильно розрахувати норму висіву насіння, але ще й дотримуватися її під час загортання. Завдяки застосуванню такого науково-практичного підходу ви зможете зібрати більш високий врожай соняшника з ділянки, що обробляється. А для активізації біологічних процесів у рослині насіння перед посівом рекомендується обробляти рідким комплексним добривом «РЕАКОМ-СР-СОНЯШНИК».