Змiст:
Як відомо, запас поживних речовин у ґрунтах будь-якого типу обмежений, тому навіть найродючіші землі з часом виснажуються, особливо якщо на них з року в рік вирощують сільськогосподарські рослини. Поновити нестачу мінеральних елементів у ґрунті дозволяє його підживлення спеціальними добривами.

Серед найбільш ефективних засобів варто відзначити препарати з вмістом калію і фосфору у складі. Калійно-фосфорні добрива належать до категорії складних препаратів, оскільки складаються з двох елементів, які по-різному впливають на сільськогосподарські культури. Цим обумовлені особливості застосування препаратів в агросфері.

Специфіка застосування комплексних калійно-фосфорних добрив


Перевагою використання калійно-фосфорних препаратів є те, що в результаті глибокого внесення в ґрунтові шари добрива довго не вимиваються з ґрунту. Що стосується форми внесення, то калійна складова зазвичай представлена ​​розчином, а фосфорна - порошком або гранулами.

Калій у нормі підсилює стійкість лози до низьких температур в зимову пору року. У свою чергу, фосфор у достатній кількості необхідний для швидкого дозрівання ягід і забезпечення їх цукристості. У зв'язку з цим особливо чутливі до нестачі калію і фосфору такі ягідні культури, як виноград, малина, суниця і червона смородина. Також калійно-фосфорне підживлення корисне для томатів, які при цьому більше потребують фосфору, ніж калію.

Не рекомендується застосовувати калійно-фосфорні добрива на кислих або слабокислих ґрунтах, оскільки це ще більше підвищить їх кислотність. А лужні або нейтральні ґрунти перед внесенням комплексних добрив з калієм і фосфором у складі необхідно попередньо підкислити, щоб останній розчинився у ґрунті і засвоївся рослинами.

Найбільш сприятливим періодом для внесення добрив калійно-фосфорної групи є осінь. news_flask.png

Навесні комплексні калійно-фосфорні добрива також можна вносити у звичайному дозуванні: у цьому випадку підживлення виступає в основній ролі для однорічних рослин.


Якщо з осені починати вносити в ґрунт комплексні калійно-фосфорні добрива, правильно розрахувавши їх пропорції, то навесні наступного року можна отримати відмінний результат у вигляді рясно квітучих і плодоносних рослин з гарним імунітетом.

Чим корисне підживлення рослин калійно-фосфорними добривами


Завдяки комплексному вмісту в препаратах калію і фосфору відзначається позитивний вплив добрив на рослини:

  • Підвищується стійкість рослин до захворювань, шкідників і негативних природних факторів.
  • Прискорюється зростання і розвиток квіткових бруньок, процес дозрівання плодів.
  • Покращуються кількісні та якісні характеристики врожайності.
  • Збільшується термін зберігання плодів.


Тому завдання кожного фермера, зацікавленого в успішній діяльності, - забезпечити рослинам, що вирощуються, збалансоване живлення шляхом кореневого або позакореневого підживлення комплексними калійно-фосфорними добривами. Знайти і ознайомитися докладніше з властивостями цих препаратів можна на сайті компанії у розділі «Рідкі комплексні добрива».